File. Foto: Marco Assis / iStock

Ruim een uur meer reistijd op Haringvlietbrug door 50 per uur

De extra reistijd op de Haringvlietbrug kan door langdurige verkeersmaatregelen in de avondspits tot 68 minuten oplopen. Dat is ruim het dubbele van wat eerder werd gedacht. Om de brug tegen schade te beschermen gaat de maximumsnelheid omlaag van 100 naar 50 kilometer per uur en wordt het verkeer over één rijkstrook geleid.

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer geinformeerd over de te verwachten vertragingen. De ingrepen zijn volgens de minister nodig, omdat aluminium platen die met klemmen aan de brug zijn bevestigd, lostrillen door het verkeer dat over de brug rijdt. Met de maatregelen moet de brug tot de renovatie in 2023 veilig zijn voor het verkeer. De maatregelen zouden eigenlijk 26 juli ingaan, maar dat werd dit weekend verplaatst naar 9 augustus. De brug in de A29 is een belangrijke verbinding tussen Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant.

Ruimschoots dubbele vertraging

Aanvankelijk had Van Nieuwenhuizen gemeld dat de extra reistijd tijdens de avondspits zou uitkomen op ongeveer 30 minuten. Maar dat blijkt dus ruimschoots het dubbele te zijn. Tijdens de avondspits zou het voor de A29 in zuidelijke richting om 68 minuten en in noordelijke richting 40 minuten kunnen bedragen, aldus de minister. “Op de parallelle A4/16 is de extra reistijd 20 minuten. Deze berekeningen gaan overigens uit van de reisprognoses voor het jaar 2023. Voorts is nog geen rekening gehouden met forse inzet van mobiliteitsmanagement”, staat in de brief.

De extra reistijd, ook tijdens de ochtendspits, wordt nog verder onderzocht. Op verzoek van de Tweede Kamer wordt ook bekeken of bijvoorbeeld maatwerk mogelijk is om de hinder voor het verkeer te verlichten, bijvoorbeeld tijdens de spits.

Bron: ANP

Lees ook: Snelheidsverlaging op Haringvlietbrug tegen trillingen

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia. Hij schrijft vooral over personenvervoer en mobiliteit.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.