Online Escaperoom van TeamAlert

Escaperoom wijst jongeren op gevaar smartphonegebruik in verkeer

Bron: TeamAlert

Bijna twee derde van alle middelbare scholieren pakt regelmatig zijn telefoon erbij op de fiets en zelfs 80 procent vindt het geen probleem om de smartphone te gebruiken in het verkeer. TeamAlert zet nu een online escaperoom in om jongeren te leren om te gaan met het gebruik van hun telefoon op de fiets. Zo leren zij de gevaren als ze hun aandacht er niet volledig bijhouden in het verkeer. 

In ‘Escape Deapp’ is sprake van een spel, waarbij de jongeren ervaren wat afleiding in het verkeer tot gevolg kan hebben. Ze moeten binnen een bepaalde tijd puzzels en raadsels oplossen om de lancering van een nieuw social media-platform tegen houden, waarbij in bepaalde puzzels opdrachten verschuilen rondom afleiding in het verkeer. Alleen als het de jongeren lukt om de afleiding te weerstaan, achterhalen zij de code en kunnen ze de puzzel oplossen.

Afleiding

TeamAlert hoopt hiermee het probleem bij de bron te kunnen aanpakken. Zo zullen jongeren minder afleiding van de telefoon in het verkeer ervaren en zijn zij veiliger onderweg, want afleiding is een veelvoorkomende oorzaak van verkeersongelukken. Een flink deel van de jongere verkeersdeelnemers gebruikt nog steeds regelmatig zijn smartphone tijdens het fietsen, terwijl er al in 2019 een appverbod is ingevoerd. Uit onderzoek van Interpolis blijkt dat bijna de helft van de jongeren van mening is prima veilig te kunnen fietsen én tegelijkertijd bezig te kunnen zijn op zijn of haar telefoon.

Deze online escaperoom is speciaal gericht op deze jongeren en moet ze leren om de sociale druk en het automatisme om op hun telefoon te kijken leren te weerstaan. TeamAlert wil dat deze verkeersdeelnemers ‘JOMO” worden. Dit staat voor Joy Of Missing Out: even genieten van waar je op dat moment mee bezig bent, zonder gestoord te worden. Het is een alternatief voor FOMO: fear of missing out.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.