Rechter, uitspraak

Politieagent veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval

Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

Een 60-jarige politieagent is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor het veroorzaken van een verkeersongeval waarbij twee minderjarige fietsers betrokken waren. Hij heeft volgens de rechter tijdens het uitoefenen van zijn functie de Wegenverkeerswet 1994 overtreden.

Het ongeval vond plaats in de ochtend van 20 november 2020 in het Gelderse Babberich. De motoragent voerde een verkeerscontrole uit en besloot een landbouwvoertuig staande te houden. Omdat de weg op dat moment erg druk was, besloot hij met zijn motor het naastgelegen fietspad op te rijden. Daar kwam hij op de helling naar de dijk in aanrijding met de twee jonge fietsers.

Verkeersveiligheid

De rechtbank had de taak om te bepalen in hoeverre de agent een noodzaak had om dit landbouwvoertuig staande te houden. Daar was voldoende aanleiding voor. Het landbouwvoertuig voerde aan de achterzijde verblindende werklampen en was voorzien van een brede ploeg. De agent was daardoor van mening dat dit voertuig gevaar veroorzaakte voor verkeer dat het landbouwvoertuig zou willen inhalen.

Het was de motoragent ook toegestaan om met zijn voertuig op het fietspad, een eenrichtingsweg, tegen de richting in te rijden. Maar de rechtbank oordeelt tegelijkertijd dat hij de verplichting had om de veiligheid van de overige verkeersdeelnemers te waarborgen. Dit heeft de man volgens de rechtbank niet voldoende gedaan.

Hij reed namelijk dusdanig hard, dat hij niet kon stoppen binnen de afstand waarover hij de weg nog kon overzien. Dit is gevaarlijk omdat hij tegen het verkeer in reed en omdat zich hier in de ochtendspits doorgaans kwetsbare verkeersdeelnemers bevinden. De rechtbank neemt verder mee dat er sprake was van schemerdonker en dat het zicht werd belemmerd ter hoogte van de helling van de helling waar het ongeval plaatsvond. Het oordeel van de rechter is dat de politieagent aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gereden.

Lagere straf

De man krijgt een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur. Dat is een lagere straf dan geëist door de officier van justitie. De rechtbank heeft hierbij rekening gehouden met de impact van het ongeval op de twee jonge slachtoffers. Zij merken nog altijd de gevolgen van de aanrijding, bleek uit een toelichting van ze tijdens de zaak. Tegelijkertijd liep de agent zelf zwaar lichamelijk letsel op, waarvan nu nog onduidelijk is of dit zal herstellen.

De agent werkt al veertig jaar bij de politie en heeft een uitstekende staat van dienst. De rechter noemt het dan ook wrang dat de politieman een ongeval wilde voorkomen door op het fietspad te rijden, maar dat dit averechts uitpakte.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.