Persfoto: Snelheidscheck Drenthe (Bron: VVN)

56 procent automobilisten in Drenthe rijdt te hard binnen bebouwde kom

Tijdens een grote snelheidscontrole in de provincie Drenthe blijkt meer dan de helft van de automobilisten binnen de bebouwde kom zich niet aan de maximumsnelheid te houden. Op sommige locaties rijdt zelfs 90 procent van de automobilisten harder dan de daar geldende maximumsnelheid. Dat blijkt uit vijftig snelheidsmetingen die zijn uitgevoerd door Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met VVN-partner Univé. Daarvoor is de snelheid van ruim 7.000 wagens gecontroleerd met laserguns op wegen waar de snelheid beperkt was op 30 of 50 kilometer per uur. 

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft de meting uitgevoerd met verzekeraar Univé, in opdracht van Veilig Bereikbaar Drenthe. De provincie heeft hiervoor subsidie gegeven. VVN was benieuwd of automobilisten in Drenthe echt te hard rijden, omdat hier regelmatig meldingen over binnenkomen bij het VVN Participatiepunt. Bij dit Participatiepunt kunnen buurtbewoners terecht als ze onveilige situaties ervaren. De helft van alle ontvangen meldingen gaat over te hard rijden en volgens de VVN wordt een snelheidsovertreding juist in de leefomgeving en in 30 kilometer-gebieden ervaren als een groot probleem. Daar is dan ook veel winst te boeken.

Geen boete

“Wij vonden het de hoogste tijd om de proef op de som te nemen en een massale snelheidsactie te houden in onze provincie”, aldus VVN-districtsvoorzitter Yvonne Baas. Daarom gingen tientallen vrijwilligers op pad om op vijftig plekken in de provincie de snelheid te meten. De metingen vonden plaats bij wegen waar automobilisten niet harder dan 30 of 50 mogen rijden.

Het is vaak afhankelijk van de locatie of automobilisten zich goed of juist slecht aan de snelheid hielden. Op bepaalde plekken reed vrijwel niemand te hard, terwijl er dus ook locaties waren waar vrijwel geen enkele automobilist zich hield aan de regels. Op één plek werd zelfs een snelheid gemeten van 101 kilometer per uur – een verdubbeling van de geldende snelheid hier. “Uit de massale snelheidscheck zien we dat de maximum snelheid door weggebruikers op hun eigen manier wordt geïnterpreteerd”, merkt VVN cynisch op.

Vervolg

De actie was ditmaal puur gericht op het vergroten van de bewustwording bij de weggebruikers en er zijn dus geen boetes uitgedeeld. Wel deelt VVN de resultaten met de provincie en met de gemeenten in Drenthe. Ook zal de organisatie nagaan of buurtacties nodig zijn en daar lijken de huidige resultaten wel op te wijzen. De organisatie merkt overigens al in het Participatiepunt dat er vaker om advies en een helpende hand wordt gevraagd bij het veiliger maken van de buurt. Dit noemt VVN al een goede ontwikkeling.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.