Meerderheid weggebruikers gebruikt zijn telefoon in het verkeer

De meerderheid van de weggebruikers ouder dan zestien jaar leest wel eens een berichtje op zijn telefoon tijdens het autorijden, fietsen of het rijden met scooter of brommer. Bij meer dan de helft van die groep is daardoor ook wel eens iets voorgevallen in het verkeer, zoals langzamer rijden, slingeren en soms zelfs een ongeval. Vooral jongeren vinden het lastig om hun telefoon met rust te laten. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Hoewel dus de meerderheid af en toe een berichtje leest, zeggen de meeste respondenten in dit onderzoek hun telefoon vaker wel dan niet links te laten liggen tijdens het rijden. 12 procent geeft aan elk berichtje te lezen. Nog eens een kwart zegt ongeveer de helft van de berichtjes te lezen. Het onderzoek is uitgevoerd onder Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar oud. De studie bestond uit een eenmalige vragenlijst, die is ingevuld door 1.096 mensen, en een dagboekonderzoek over berichten in het verkeer op een specifieke dag. Dit leidde tot 3.092 volledige ingevulde vragenlijsten.

Gevolg

Een behoorlijk deel van de weggebruikers kiest er dus bij vlagen voor om de telefoon erbij te pakken. De helft daarvan heeft in die gevallen wel eens iets meegemaakt, zoals langzamer rijden, slingeren of van de weg afwijken of trager reageren. Eén op de zeven verkeersdeelnemers die zijn telefoon gebruikt, zegt zelfs hierdoor een vervelende situatie te hebben meegemaakt. Ruim zeven procent raakte bijna bij een botsing betrokken en iets minder dan 3 procent zelfs bij een echt ongeval. De meerderheid zegt overigens nooit op de telefoon te kijken in het verkeer.

Tekst loopt door onder grafiek

Aan de respondenten die wel eens een voorval hadden meegemaakt omdat ze op hun telefoon keken, is gevraagd of ze dit het waard vonden. Acht op de tien erkent dat dat niet het geval was. De studie toont aan dat mannen vaak eerder van mening zijn dat het lezen van het berichtje belangrijk was dan vrouwen en dat jongeren dit ook vaker vinden dan ouderen. Bovendien blijken fietsers het lezen van een berichtje in het verkeer vaker waard dan autobestuurders. Dat is volgens de onderzoekers mede te verklaren doordat jongeren vaker op de fiets zitten.

Leeftijden

Bestuurders die ouder zijn dan 40 jaar blijken gemakkelijker hun telefoon weg te kunnen leggen dan automobilisten, fietsers en brommer- en scooterrijders die jonger zijn, namelijk 45 procent tegenover 26 procent. Ook heeft de doelgroep die jonger is dan 40 jaar meer last van onzekerheid als er ongelezen berichten op de telefoon staan.

Lees ook: Escaperoom wijst jongeren op gevaar smartphonegebruik in verkeer

Ruim de helft van de ondervraagde Nederlanders geeft aan vooral een berichtje te lezen omdat ze denken dat het belangrijk kan zijn. Veertig procent doet dit uit nieuwsgierigheid. Desgevraagd zegt nog eens veertig procent altijd of soms zullen te reageren als zijn of haar partner in de supermarkt staat en een berichtje stuurt over de boodschappen. Berichten over uitnodigingen voor sociale activiteiten of bijvoorbeeld de aanwezigheid van het kind op een sportclub worden beduidend vaker genegeerd tijdens het rijden.

Tekst loopt door onder grafiek

Handhaving

Het gebruik van een telefoon in het verkeer is niet toegestaan en de politie geeft hier boetes voor. Iets meer dan de helft denkt echter dat de kans op een boete voor het gebruik van een telefoon heel klein is. Fietsers zijn nog iets vaker die mening toegedaan dan andere verkeersdeelnemers.

Wel gebruikt een deel van de verkeersdeelnemers trucjes om de telefoon te kunnen gebruiken en geen boete te krijgen. Vooral mannen en jongeren maken daar gebruik van en ze leggen bijvoorbeeld hun telefoon op het been, houden de telefoon achter het stuur of in de buurt van de versnellingspook. Ze lijken wel redelijk op de hoogte van het boetebedrag. Voor de fiets wordt dit goed ingeschat op 100 euro. De boete voor de auto is 250 euro en dit wordt geschat op 225 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.