Flitscamera (foto: Aphithana Chitmongkolthong/iStock)

Vier grote steden pleiten voor meer flitspalen

Het vergroten van de verkeersveiligheid in de vier grote steden vraagt om meer flitspalen. Maar heeft het Rijk die wel voldoende op voorraad? Die zorg uiten de verkeerswethouders van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam in een brief aan de ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat.

In lopende aanvragen krijgen de steden namelijk te horen dat de vraag groter is dan het aanbod, zo citeert De Telegraaf uit de brief. Er zouden alleen nog relatief oude flitspalen voorradig zijn en die sluiten niet aan op de huidige eisen rond vergunningverlening en stroomtoevoer. Vanwege de beschikbare toevoer op lichtmasten en bij verkeerslichten zijn er namelijk hangende flitscamera’s nodig. Het Rijk wordt daarom gevraagd om duidelijkheid te verschaffen of er in 2022 voldoende én juiste palen worden aangeschaft.

Eerst ongevallen gebeuren

Er wordt ook kritiek geuit op de manier waarop aanvragen voor flitspalen worden getoetst. De vier steden zijn naar eigen zeggen koploper als het gaat om risicogestuurde verkeersveiligheidsaanpak, maar zien dat risicogestuurde onderbouwingen geen rol spelen bij het toekennen van flitslocaties. Er zouden eerst ongelukken moeten plaatsvinden waarbij hoge snelheid de oorzaak was, voordat een camera geplaatst kan worden.

In de brief wordt verder gepleit voor een breder gebruik dan ‘boetekanon bij te hard rijden’. De steden krijgen bij aanvragen nogal eens te horen dat flitsers er niet zijn om overlast te verminderen. Terwijl verkeersveiligheid in dit soort situaties wel in het geding zou zijn. Als automobilisten kort en snel optrekken met veel lawaai, roekeloze stuurbewegingen en opdringerig rijgedrag, bestaat er volgens de wethouders een groot risico dat zij de controle over hun auto verliezen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.