Helft fietsers wil betere kwaliteit en levensduur van fietsverlichting

De meerderheid van de Nederlandse fietsers zorgt ervoor altijd met goed werkende fietsverlichting over straat te gaan in het donker. Tegelijkertijd is aan de kwaliteit van die verlichting nog wat te verbeteren. Veel lampjes zijn al binnen een jaar kapot. Een aanzienlijk deel van de fietsers blijkt bereid te zijn hier minimaal 15 euro aan uit te geven.

Dit blijkt uit een publieksonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de RAI Vereniging en verschillende andere belangenorganisaties. Daaruit blijkt dat 82 procent van de ondervraagden altijd licht gebruikt in het donker. Niet alle fietsverlichting is ook goede fietsverlichting. Om fietsers bewust te maken over het belang van goede fietsverlichting, is RAI Vereniging nu gestart met een vernieuwde campagne. In die campagne wordt er onder andere op gewezen dat het risico op een ongeval met 17 procent afneemt als je in het donker met werkend voor- en achterlicht fietst.

E-bikes

Van de 82 procent die altijd een lamp aandoet op de fiets, maakt 80 procent van de ondervraagden gebruik van vaste verlichting. Nog een circa 15 procent kiest voor losse lampjes. Hoe ouder de fietsers, hoe vaker ze de verlichting aan hebben in het donker. Dit komt volgens de RAI Vereniging mede door de populariteit van e-bikes. Die zijn vaak voorzien van hoogwaardige duurzame fietsverlichting.

Maar nog lang niet alle fietsen zijn daarmee uitgerust. Een kwart van de respondenten in dit onderzoek zegt dat de fietsverlichting hoogstens een jaar meegaat. Terwijl het hebben van een goede fietsverlichting zorgt voor een betere zichtbaarheid van de fietser in het verkeer en ertoe leidt dat de fietser zelf beter zicht heeft op zijn omgeving. Het onderzoek wees uit dat 45 procent wil dat de kwaliteit en levensduur van verlichting verbetert. Zes op de tien respondenten is bereid daarvoor 15 euro of meer uit te geven.

Keurmerk

De RAI Vereniging heeft de ambitie om ervoor te zorgen dat RKF-goedgekeurde fietsverlichting breed toegankelijk is. Daarvoor is de vereniging een samenwerking gestart met Bol.com en inmiddels zijn er bijna zeventig goedgekeurde fietslampen op de markt beschikbaar. Voor 15 euro kan dan ook een goede fietsverlichting worden aangeschaft, voorzien van een RKF-keurmerk. Die heeft vaak een langere levensduur dan goedkope verlichting op batterijen.

Om het gebruik van fietsverlichting verder te vergroten, pleit bovendien nog eens 51 procent van de ondervraagden ervoor dat fabrikanten nieuwe fietsen standaard voorzien van verlichting die bij schemering automatisch aangaat. Volgens RAI Vereniging kunnen consumenten tegenwoordig steeds vaker voor deze optie kiezen bij aanschaf van een nieuwe fiets.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een gratis proefabonnement van een maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.