Actieve mobiliteit op fietspad in Noord-Holland (bron: prov N-H)

Noord-Holland steekt miljoenen in gemeentelijke infrastructuur

Bron: provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland stelt aan gemeenten een bedrag van bijna 16 miljoen euro ter beschikking voor verschillende lokale verkeersprojecten. Met dit geld kunnen zij de regionale fietspaden opwaarderen en extra snelle doorfietsroutes aanleggen. Bovendien is het hiermee mogelijk om de verkeersveiligheid te verbeteren, want de meeste ongevallen vinden plaats op lokale wegen en fietspaden.

Jaarlijks heeft de provincie een potje voor het verbeteren van lokale wegen en fietspaden. Daarin zit dit jaar dus een bedrag van 15 miljoen euro, waarmee gemeenten de infrastructuur kunnen verbeteren. Het is bovendien de ambitie van de provincie om gemeenten actief te stimuleren en ondersteunen om bij wegwerkzaamheden milieuvriendelijkere materialen en machines in te zetten.

Flexibel budget

De provincie hecht veel waarde aan een goede lokale infrastructuur. Vorig jaar is al twee miljoen euro méér subsidie gegaan naar projecten die ten goede komen van de fiets en verkeersveiligheid. Dit kan omdat tot vorig jaar binnen de subsidieregeling voor iedere regio een apart budget werd gereserveerd, maar inmiddels meer flexibiliteit is ingebouwd. Bovendien wordt inmiddels bij het beoordelen van de ingediende projecten extra gelet op duurzaamheid. Nieuw is dit jaar bijvoorbeeld dat de provincie samen met gemeenten gaat kijken of milieuvriendelijk asfalt kan worden gebruikt of dat straatverlichting opnieuw kan worden gebruikt.

Naast de miljoenen voor de verbetering van de gemeentelijke wegen en fietspaden stelt de provincie Noord-Holland ook nog eens een bedrag van 750.000 euro beschikbaar voor bewoners van woningen die direct langs provinciale wegen liggen. Zij kunnen dit geld inzetten voor een veiligere aansluiting op die provinciale weg. In 2021 was deze subsidiepot voor het eerst beschikbaar en met de vorig jaar toegekende bedragen worden de eerste acht erfaansluitingen aangepakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.