Utrecht Leidsche Rein

Lokale Utrechtse verkeersveiligheid voor 3 miljoen verbeterd

Bron: Inge

Wegbeheerders hebben vorig jaar 3 miljoen euro gestoken in het verbeteren van de verkeersveiligheid van het gemeentelijke wegennet in de provincie Utrecht. Dit geld ging onder meer naar de aanleg van verkeersdrempels en zebrapaden, het verkeersveiliger maken van fietsoversteken, het reconstrueren van kruispunten en het verwijderen van obstakels voor fietsers. 

Gemeenten en wegbeheerders kunnen tegenwoordig een beroep doen op de provincie als ze aan de slag willen met de aanpak van onveiligheid en ongevallen. De provincie stelt namelijk via de Uitvoeringsverordening Mobiliteit een stimuleringsbijdrage beschikbaar, zodat gemeenten de belangrijkste verkeersveiligheidsknelpunten op hun wegen kunnen aanpakken.

Slimme inrichting

De provincie stimuleert wegbeheerders om voor een inrichting te kiezen die onmiskenbaar duidelijk maakt welk gedrag van weggebruikers wordt verwacht. “Hoe hard ze mogen rijden, of ze mogen inhalen, enzovoorts”, benadrukt de provincie. “De inrichting van de weg moet weggebruikers als het ware ‘dwingen’ zich veilig te gedragen.”

De provincie vindt het belangrijk om gemeenten te ondersteunen, omdat een groot deel van het totale ongevallen plaatsvindt op het gemeentelijke wegennet. Dit betekent dat het initiatief om infrastructurele maatregelen te nemen dus bij de gemeentes ligt. Zij moeten daarnaast zelf ook investeren. De provinciale regeling houdt eist dat een gemeente zelf 50 procent van het benodigde bedrag investeert.

In 2021 is door de provincie eigenlijk een bedrag van 1,5 miljoen gestoken in de gemeentelijke verkeersveiligheid. Dit leidde in combinatie met de middelen van de gemeentes zelf tot een totaalbedrag van 3 miljoen euro. Dit jaar is een vergelijkbaar bedrag beschikbaar. Gemeenten kunnen via een aanvraag doen via de provinciesite.

Lees ook:

Vertrekkende SWOV-directeur: met verkeersveiligheid ben je nooit klaar

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.