Veiligheid voor veel mensen reden om niet op de motor te stappen

Veel mensen zonder motorrijbewijs zien de motor als een voertuig dat vrijheid, plezier en minder oponthoud op de weg biedt. Maar een nog grotere groep mensen vindt motorrijden iets spannends en onveiligs. Volgens RAI Vereniging onterecht, want de ongevallencijfers dalen en de omstandigheden voor motorrijders worden steeds veiliger.

RAI Vereniging liet onderzoek doen onder ruim duizend Nederlanders die niet in het bezit zijn van een motorrijbewijs. Zij hebben echter wel zo hun ideeën over rijden met dit voertuig. Zo denkt 40 procent dat dit voor een gevoel van vrijheid en plezier zorgt. Daarnaast denkt 30 procent dat je met de motor minder vaak in de file staat en ruim een kwart denkt er makkelijker mee te kunnen parkeren dan met de auto.

Gemiste kans

Daar tegenover staat dat de helft van de ondervraagden zich niet veilig of comfortabel voelt bij het idee van motorrijden. Om die reden zien zij het ook niet zitten om hun rijbewijs voor dat voertuig te behalen. Volgens RAI Vereniging is dat een gemiste kans omdat het beeld niet klopt. In 2000 vonden er 95 dodelijke ongevallen met motoren plaats op de Nederlandse wegen en sindsdien is dat meer dan gehalveerd tot 44.

Daarnaast zijn er rijhulpsystemen voor alle voertuigen die de veiligheid ten goede komen en zijn motorkleding en helmen veel veiliger geworden. De (steeds) lagere snelheden op wegen dragen verder bij aan de veilige omstandigheden voor motorrijders, aldus de RAI Vereniging.

Weer met motor de weg op

Deze organisatie komt niet zonder reden nu met de uitkomsten van het onderzoek én de boodschap dat het beeld dat veel mensen van motorrijden hebben niet klopt. Het is namelijk (bijna) Maart Motor Maand en dat is volgens de RAI Vereniging een uitgelezen moment om weer met dit voertuig de weg op te gaan. Daarbij wordt onderstreept dat de motor inderdaad van pas komt om snel door het verkeer te komen en een parkeerplek te vinden.

Lees ook: Nemen automobilisten in grotere auto’s meer risico’s?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia. Hij schrijft vooral over personenvervoer en mobiliteit.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.