Geluidreducerende vangrail in Utrecht (bron: provincie Utrecht)

Utrechtse weg krijgt geluidreducerende vangrail

Geluidreducerende vangrail in Utrecht (bron: provincie Utrecht)

De provincie Utrecht brengt binnenkort langs de M.A. Reinaldaweg in Lopik een geluidreducerende vangrail aan. Het is een eerste stap om de overlast van verkeersherrie te verminderen voor de bewoners van de zwaarst belaste woningen. Daarna volgen verschillende andere geluidreducerende maatregelen. 

De geleiderail zal verder gewoon fungeren voor de verkeersveiligheid. De provincie plaatst die op 8 en 9 maart. De weg hoeft voor het plaatsen niet te worden afgesloten. Weliswaar kan één rijbaan niet worden gebruikt, maar verkeersregelaars zullen het verkeer over de andere baan leiden.

Verkeershinder

De vangrail is slechts één maatregel om de hinder voor omwonenden te verminderen. Een programma is inmiddels gemaakt, maar ligt nog ter vaststelling voor bij het college van B&W van de gemeente Lopik. De volgende stap is het aanbrengen van geluidreducerend asfalt. Dat moet gebeuren tijdens het groot onderhoud aan de N210. De provincie wil dan onderzoeken of de resterende hoogbelaste woningen een acceptabel geluidsniveau in de woning hebben. Mocht dat niet het geval zijn, zullen er gevelmaatregelen worden aangeboden.

Een dergelijke vangrail werd twee jaar terug ook al in Noord-Holland geplaatst. Tijdens een proef bleek het geluid met 2 tot 6 decibel af te nemen hierdoor. De provincie Noord-Holland was heel tevreden over de dubbele functie. Niet alleen verminderde dus de overlast, maar ook is deze vangrail eenvoudig te plaatsen en zijn de kosten lager dan een normaal geluidsscherm.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.