Smartphone in auto

Amsterdammers zeggen verleiding smartphone in verkeer te weerstaan

Smartphone, bestuurder. Foto: iStock / Rostislav_Sedlacek

De meeste inwoners van veertien gemeenten in de Vervoerregio Amsterdam gebruiken hun mobiele telefoon niet in het verkeer. Ruim een kwart heeft echter wel eens een boete gekregen voor smartphonegebruik in de auto en bijna tien procent werd daarop betrapt tijdens het fietsen.

Uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt volgens RTL Nieuws dat 67 procent van de verkeersdeelnemers wel eens berichtjes op de telefoon leest tijdens het rijden. Vorig jaar zijn 159.303 boetes uitgedeeld voor bellen en appen achter het stuur, gemiddeld 436 per dag.

Doden en gewonden

Afleiding in het verkeer leidt naar schatting van SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) tot ruim honderd dodelijke ongevallen per jaar in Nederland. Het Openbaar Ministerie spreekt op haar website van tientallen doden en honderden gewonden. Het negatieve effect van de smartphone in het verkeer is te groot volgens SWOV. De overheid vindt dat ook en heeft daarom de boete voor het (hand held) gebruik van de smartphone in de auto flink verhoogd naar 350 euro. Voor het in de hand houden van een telefoon op de fiets geldt sinds 1 maart een boete van 140 euro. In beide gevallen komt daar 9 euro bij voor administratiekosten.

Zeer gevaarlijk

Of de verhoging van de boetes ervoor zorgt dat minder mensen bellen of appen tijdens het rijden zal pas later blijken, maar uit onderzoek in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam komt naar voren dat nu al 87 procent van de inwoners het gebruik van een mobiele telefoon (zeer) gevaarlijk vindt tijdens het autorijden. 77 procent vindt dat dit ook geldt voor fietsen. De meeste bestuurders (69 procent) geven aan de smartphone (bijna) nooit in de auto of op de scooter, brommer, snorfiets of motor te gebruiken. Bij fietsers (gewoon of elektrisch) is dat 75 procent. Wandelaars gebruiken wel vaak hun smartphone, terwijl het ook voor hen belangrijk is om zich bewust te zijn van hun omgeving.

Niet-storenfunctie

Om de verleiding te weerstaan de telefoon te raadplegen, kan de niet-storenfunctie of app aan worden gezet. De telefoon geeft dan geen meldingen als er bijvoorbeeld berichten binnenkomten. 64 procent van de ondervraagden is bekend met deze functie, maar gebruikt hem niet. Slechts iets meer dan één op de tien mensen (13 procent) zet de functie aan in het verkeer. De Vervoerregio en de gemeenten streven naar nil verkeersdoden in 2050. “Maar dan moet er nog wel wat gebeuren.”

Lees ook: Werkgevers zetten vooral gedragsregels in tegen afleiding in het verkeer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.