Rechts inhalen

Verkeershufters in sommige gemeentes steeds vaker bestraft

Telefoon gebruiken achter het stuur. Foto: Pixbay

Nachtrust verstoren, rijden zonder kentekenplaat, bumperkleven en rechts inhalen. Het zijn allemaal voorbeelden van zogenoemde hufterovertredingen. In totaal werden er in 2021 ruim 344.000 boetes uitgeschreven voor huftergedrag in Nederland, meldt RTL Nieuws. Ook werden er meer boetes uitgedeeld voor geluidsoverlast. Maar de verschillen per gemeente zijn groot.

Het gaat om gedrag dat ergernis veroorzaakt en medeweggebruikers in gevaar kan brengen. Denk aan bumperkleven, rechts inhalen en parkeren op een invalidenparkeerplaats. Voor al deze hufterboetes moet een overtreder staande worden gehouden door agenten of parkeerwachten.

RTL Nieuws selecteerde 175 verschillende vormen van gedrag dat ergernis veroorzaakt en analyseerde de boetecijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Vooral appende bestuurders en asociale parkeerders zijn vaker op de bon geslingerd. Vorig jaar werden ruim 344.000 ‘hufterboetes’ uitgeschreven.

Gemeentelijke verschillen

Het aantal hufterboetes stijgt in 88 van de 342 Nederlandse gemeenten.

De grootste stijging is in Enschede, daar zijn afgelopen jaar maar liefst 3,5 keer zoveel mensen op de bon geslingerd. Volgens gemeente Enschede ligt dat aan camerasystemen met kentekenherkenning in de binnenstad. De binnenstad is recent autoluw gemaakt, als voertuigen het centrum in- of uitrijden buiten de toegestane tijden, dan volgt een boete.

De grootste uitschieters zijn de gemeenten Amsterdam en Tilburg. In Amsterdam ging het in 2021 om 75 boetes per 1000 inwoners. In Tilburg waren dit er 70.

In de meeste Nederlandse gemeenten waren dit er niet meer dan 10. Maar nergens in Nederland werden in verhouding zo weinig hufterboetes uitgeschreven als in het Twentse Tubbergen. Hier ging het om slechts 0,7 boetes per 1000 inwoners.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.