Witte auto’s veiliger

Witte auto’s zijn minder vaakbetrokken bij ongevallen. Donkere kleuren zijn het gevaarlijkst, gevolgd door rood. Zo hebben zwarte wagens gemiddeld 12% meer kans op een ongeval dan witte wagens, gevolgd door grijze (11%), zilverkleurige (10%) en rode wagens (7%).
Dit blijkt uit een onderzoek van de Monash University in Australië, waarover het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid publiceert. Men analyseerde de ongevalsgegevens van twee Australische deelstaten tussen 1987 en 2004. In totaal werden meer dan 850.000 ongevallen onder de loep genomen. De auto’s werden naargelang van hun kleur in 17 categorieën ondergebracht.
De cijfers gelden overdag. Wanneer de zon opkomt of de schemering invalt, ligt het ongevalsrisico bij zwarte wagens maar liefst 47% hoger dan bij witte auto’s! ’s Nachts daarentegen heeft de kleur beduidend minder invloed, want onder het licht van de koplampen vervaagt het contrast tussen de verschillende kleuren.
Ook blijkt er een verband te bestaan tussen de kleur en de ernst van de ongevallen. Zo hebben grijze, zilverkleurige en rode auto’s beduidend meer kans om bij een ernstig ongeval betrokken raken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.