Meldpunt fietsongelukken Amsterdamse Fietsersbond
Onderzoek

Grootste toename verkeersonvallen in Noord-Brabant

Het aantal lokale verkeersongevallen stijgt ook. Bij het meldpunt fietsongelukken, een initiatief van de Amsterdamse Fietsersbond, komen geregeld meldingen binnenEtte07 via Pixabay

Vorig jaar zijn in Nederland ruim 114.000 verkeersongevallen gemeld. Een toename van 10,3% ten opzichte van 2020. Vooral in Noord-Brabant is het veel vaker misgegaan dan het jaar ervoor.

Noord-Brabant heeft vorig jaar bijna 17.000 verkeersongevallen gemeld, 3.000 meer dan in 2020, blijkt uit een analyse van vergelijkingswebsite Independer, op basis van gegevens van de politie en Rijkswaterstaat. Een forse stijging met bijna 20%, maar nergens is het vaker misgegaan in het verkeer dan in Zuid-Holland. In totaal ging het in deze provincie om bijna 30.000 ongevallen, goed voor vrijwel een kwart van alle ongelukken in ons land. In Zuid-Holland is het aantal ongevallen vergeleken met 2020 toegenomen met 12,2%.

De ongevallen in Zuid-Holland zijn bovendien vaker ernstiger van aard dan elders in het land. Bij een kwart van de gevallen is in deze provincie sprake van letselschade of zelfs een dodelijke afloop. Andere provincies met relatief veel ernstige ongelukken zijn Groningen en Drenthe. Bij respectievelijk 21,7% en 18,7% van de ongevallen raken daar één of meer verkeersdeelnemers licht, ernstig of zelfs dodelijk gewond. In Flevoland gebeuren het minst vaak ernstige verkeersongelukken: bij slechts 7,5% van de incidenten is sprake van (dodelijk) letsel.

Grote toename gemeenten

Ook in driekwart van de gemeenten is het aantal verkeersongelukken gestegen. Van alle gemeenten met meer dan vijftig geregistreerde verkeersongevallen heeft de grootste stijging plaatsgevonden in het Brabantse Geertruidenberg, met in 2021 bijna 60% meer ongelukken dan in 2020. In Wageningen, Dongen, Bunnik en Oisterwijk zijn tussen 49 en 53,8% meer ongelukken gebeurd. De sterkste daling is genoteerd in Beuningen, Gelderland, met 27,3% minder ongevallen dan een jaar eerder. Ook het Overijsselse Olst-Wijhe (-27,3%) en het Utrechtse Wijk bij Duurstede (-26,3%) zijn positieve uitschieters.

Independer auto-expert Menno Dijcks: “De groei van het aantal ongelukken komt waarschijnlijk door het toegenomen verkeer na het einde van de zware corona-lockdowns. Een toename van het aantal verkeersongevallen kan ertoe leiden dat verzekeringspremies stijgen, om de gestegen kosten te kunnen blijven dekken. Hierbij spelen natuurlijk ook de ernst van de ongelukken en schades een rol.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: Independer

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.