Telefoongebruik tijdens het autorijden
Afleiding in het verkeer

Autorijdende dertiger gebruikt telefoon drie keer zo vaak als zestiger

Nederlanders blijken hun eigen telefoongebruik achter het stuur flink te onderschatten.Univé, 2022

Dertigers zijn drie keer zo vaak schuldig aan telefoongebruik in de auto, dan zestigers. Daarnaast ziet 87% van de Nederlanders dat andere automobilisten gebruikmaken van de telefoon tijdens het rijden, maar erkent slechts 20% dit zelf ook te doen. Dit blijkt uit gegevens van de Veilig op Weg-functie in de Univé app en onderzoek van van MarketResponse in opdracht van de verzekeraar, onder 1007 respondenten.

Uit de resultaten blijkt vooral dat automobilisten hun eigen telefoongebruik achter het stuur onderschatten. Daarnaast leiden ook het bedienen van de radio en navigatie af tijdens het autorijden. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan dit soms te doen. Van alle Nederlandse automobilisten geeft 80% aan wel eens een gevaarlijke situatie te hebben meegemaakt doordat een andere weggebruiker was afgeleid en wat anders deed tijdens het rijden. Bijvoorbeeld met de radio of navigatie bezig zijn, of eten en drinken. Ondanks dit gevaarlijke voorbeeldgedrag vertoont de helft van de Nederlanders nog steeds zelf gevaarlijk gedrag achter het stuur door met allerlei afleidende zaken bezig te zijn.

(Bijna)-ongelukken

Ruim één op tien automobilisten maakt wel eens een (bijna)-ongeluk mee, doordat hij of zij zelf met andere dingen bezig is achter het stuur en niet oplet. Ze besteden tijdens het rijden aandacht aan bijvoorbeeld de kinderen (19%), roken (17%) of persoonlijke verzorging (9%). Automobilisten die dit doen geven aan dat dit gevaarlijke gedrag noodzakelijk was, dat zij de gevaren ervan niet zagen of omdat zij geen geduld hadden om het uit te stellen tot na de autorit. Dit terwijl de urgentie en mogelijke gevolgen duidelijk zijn, want uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat bij 20 tot 30% van de verkeersongevallen afleiding of het gebrek aan aandacht van invloed is.

Veilig rijgedrag bevorderen

Univé stimuleert veiligheid in het verkeer onder meer met verkeersveiligheidstrainingen voor basisschoolkinderen, maar ook met de Veilig op Weg-functie in de Univé app. Johan Van den Neste, directeur Univé Schade: “Met deze app geven we gebruikers inzicht in het rijgedrag én het telefoongebruik. Elke rit krijgt een score, die goed rijgedrag beloont met een premiekorting op de autoverzekering tot 10%. Zo moedigen we hen aan om zo veilig mogelijk te rijden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: Univé

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.