Rasters en roosters moeten aanrijdingen met zwijnen voorkomen

Gelderland neemt versneld extra maatregelen om aanrijdingen met wilde zwijnen op de snelweg A-28 en op provinciale wegen te voorkomen. Aanleiding is het feit dat onlangs enkele aanrijdingen zijn geweest met wilde zwijnen op de A28 ter hoogte van Nunspeet.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er plaatselijk aanpassingen aan de rasters noodzakelijk zijn. Ook moeten er wildroosters komen in beide provinciale wegen. De keuze voor wildroosters in beide provinciale 80 km-wegen brengt een risico voor de weggebruiker met zich mee. Wildroosters bestaan uit een betonnen bak met stalen buizen in de weg waar zwijnen niet overheen kunnen lopen maar waar de automobilist wel over heen kan rijden. Deze roosters kunnen glad worden en slipgevaar opleveren. Bovendien is een rooster een obstakel in de weg en kan schrikreacties veroorzaken. Dit betekent dat het wenselijk is om de snelheid omlaag te brengen naar 60 km. De provincie start hiervoor een procedure.

Op de Veluwe leven niet alleen wilde zwijnen maar ook andere grote hoefdieren als herten en reeën en vele bedreigde diersoorten als de das en de boommarter. Aanrijdingen met diersoorten beperken zich niet tot rijkswegen maar vinden vooral plaats op provinciale en gemeentelijke wegen. Er ligt zo’n 350 km aan provinciale wegen door de Veluwe. Jaarlijks vinden er meer dan 1000 aanrijdingen met dieren plaats waarvan ongeveer 500 met wilde zwijnen.

Op rijkswegen worden reeën, herten en zwijnen geweerd door afrastering (hekken). Bij provinciale en gemeentelijke wegen is dit ongewenst omdat dit leidt tot versnippering van leefgebied voor de dieren en er onmogelijk langs alle wegen hekken te geplaatst kunnen worden. Dit betekent dat er andere maatregelen genomen moeten worden. De meest gebruikelijke zijn: onderhoud van bermen, het plaatsen van waarschuwingsborden en wildspiegels. Het terugbrengen van de snelheid naar 60 km kan het meest effectief zijn omdat hierdoor het aantal aanrijdingen op 60 km wegen flink zou kunnen afnemen. Vooral in combinatie met veilige oversteekplaatsen voor dieren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.