Een op de vier automobilisten zit wel eens te knikkebollen achter het stuur

Een kwart van de automobilisten geeft toe dat ze het afgelopen jaar minimaal één keer zo vermoeid zijn geweest dat ze moeite hadden om de ogen open te houden. Eén op de vijfentwintig automobilisten is echt in slaap gevallen tijdens het autorijden. Bij vrachtwagenchauffeurs speelt vermoeidheid nog vaker een rol. Vooral dikke vrachtwagenchauffeurs zitten vaak te knikkebollen achter het stuur.

Dit blijkt uit een onderzoek van de SWOV. Die vroeg 2066 automobilisten en 52 vrachtautochauffeurs of ze wel eens door vermoeidheid zijn overmand. Een kwart van de automobilisten geeft toe dat ze het afgelopen jaar minimaal één keer zo vermoeid zijn geweest dat ze moeite hadden om de ogen open te houden en 4% is het afgelopen jaar wel eens achter het stuur in slaap gevallen. 20% van de automobilisten geeft aan dat ze het afgelopen jaar wel eens zijn gaan rijden of zijn blijven rijden terwijl ze zelf vonden dat dat eigenlijk niet meer kon. Als ook die automobilisten worden meegeteld die het afgelopen jaar naar eigen zeggen wel eens bijna in slaap vielen, dan gaat het over 10% van de automobilisten.

Een kleine 2% kon na het wakker worden een ongeval voorkomen door te remmen of uit te wijken. Van de automobilisten heeft 0,5% in het afgelopen jaar minimaal een keer een ongeval gehad omdat ze in slaap waren gevallen achter het stuur. Mensen die sowieso overdag wel eens indutten, zijn meer geneigd ook achter het stuur in slaap te vallen.

Vrachtautochauffeurs rijden over het algemeen veel vaker en langer. Ze blijken zich tijdens het rijden ook vaker vermoeid te voelen en zeggen vaker dat ze tijdens het rijden wel eens in slaap zijn gevallen (23% van de vrachtautochauffeurs versus 10% van de automobilisten). Voor vrachtautochauffeurs blijkt vermoeidheid achter het stuur vooral samen te hangen met een slechte lichamelijke conditie. Dikke chauffeurs vallen vaker in slaap.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.