12 Friese gemeenten tekenen manifest verkeersveiligheid

Twaalf Friese gemeenten hebben vandaag getekend voor 50% minder verkeersslachtoffers in 2025. Dit is vastgelegd in het manifest veekeerveiligheid. Hiermee zeggen zij toe dat zij zich de komende 15 jaar inspannen voor een verkeersveiliger Fryslân.

Het gaat om de gemeenten Achtkarspelen, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Franekeradeel, Heerenveen, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Terschelling, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf. In februari ondertekenden provincie, politie, elf gemeenten en elf verkeersveiligheidsorganisaties het manifest al. De overige vier gemeenten tekenen later dit jaar.
Gemeenten die het manifest ondertekenen krijgen van de provincie €1 per inwoner. Zij moeten zelf ook €1 per inwoner bijdragen. Daarnaast is er € 200.000,- beschikbaar voor projecten om snelheidsgedrag  te beïnvloeden en gebruik van alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer tegen te gaan.
Het manifest loopt tot 2025. Doelstelling is maximaal 14 verkeersdoden en 148 ernstige verkeersslachtoffers. De komende vijf jaar is er bijna €10 miljoen beschikbaar voor verkeersveiligheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.