Shared Space nog niet voor iedereen duidelijk

Nadat over de heringerichte Steenstraat in Arnhem al problemen gemeld zijn met betrekking tot het parkeren, komen ook uit Grootegast geluiden dat shared space niet door iedereen op de gewenste manier wordt ingevuld.

De gemeente heeft het grootste deel van de Hoofdstraat ingericht als shared space gebied. Maar veel bezoekers aan de Hoofdstraat denken dat de afwateringsgoot de scheiding is tussen de rijbaan en het voetpad, aldus de gemeente. ‘Maar voetgangers mogen ook op de rijbaan lopen omdat er geen scheiding meer is tussen voetpad en rijbaan.’ Toch is het niet allemaal “vrijheid en blijheid” in de Hoofdstraat, zo waarschuwt de gemeente haar inwoners verder. ‘De normale verkeersregels zijn van toepassing bijvoorbeeld al het verkeer van rechts heeft voorrang dus ook fietsers en parkeren moet in de zwarte vakken.‘
Om het parkeren te ordenen is voor het gebied een parkeerzone ingesteld herkenbaar aan de zoneborden. Parkeren mag alleen in de daarvoor bedoelde zwarte vlakken, aldus de gemeente.
Verder heeft de gemeente een convenant afgesloten met de ondernemers over het gebruik van de ruimte. Daarin zijn onder meer regels afgesproken over het opzetten van terrassen en het uitstallen van reclameborden. In het convenant is ook afgesproken dat het aan de deelnemende partijen is om actief kenbaarheid te geven aan het Convenant en de achterliggende gedachte. De gemeente heeft in ieder geval de hulp van een striptekenaar ingeroepen om het begrip “Shared Space” duidelijk te maken.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.