Fietshelm voor kinderen van de basisschool

De kinderen van groep 1 tot en met 4 van basisschool De Vossenburch krijgen deze week een unieke Zeeuwse fietshelm. De school krijgt een lespakket om het dragen van een fietshelm te ondersteunen en stimuleren.

De komende weken volgen de andere basisscholen in de gemeenten Middelburg, Veere en Goes. De helmen worden uitgedeeld in het kader van de fietshelmencampagne. Vrijwel elke basisschool in Zeeland doet aan deze campagne mee. Het is een uniek project dat in Zeeland is ontwikkeld door de Provincie Zeeland en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland. Het doel van de campagne is de verkeersveiligheid van kinderen in het verkeer te verbeteren, het taboe op het dragen van fietshelmen weg te nemen en het gebruik van de fietshelm te stimuleren. Dat is belangrijk: uit onderzoek blijkt dat een fietshelm bij een val het risico op hoofdletsel met maar liefst 85% vermindert.
Het uitreiken van de fietshelmen wordt vooraf gegaan door een kindertheater, waarin op een speelse manier het nut van de helm wordt toegelicht. Daarnaast ontvangen de leerlingen op school een lespakket en knutselplaat, waar ze in de les mee aan de slag gaan. De ouders krijgen een informatiefolder. Eerder werden de fietshelmen in de tien andere Zeeuwse gemeenten uitgedeeld.
Over het effect van fietshelmen zijn de meningen overigens verdeeld. Volgens traumacentra leidt helmgebruik tot een vermindering van het risico op hoofdletsel met 63% tot 88%, met name bij kinderen. Volgens de Fietserbond, die vreest dat helmen het fietsgebruik ontmoedigen, biedt een helm nauwelijks bescherming bij echt risicovolle aanrijdingen met auto’s die harder rijden dan 20 km/uur.
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) – die zelf stelt dat een fietshelm een effectief hulpmiddel is om je als fietser te beschermen tegen hoofd- en hersenletsel – en Stichting Consument en Veiligheid gaan vijf jaar lang de resultaten van het project onderzoeken. Het onderzoek heeft plaats in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.