Verkeerszondaars vaker bij ongevallen betrokken

Bestuurders die meer dan één overtreding per jaar maken zijn vaker bij ongevallen betrokken. Dit kan de conclusie zijn van een onderzoek van de SWOV waarbij kentekengegevens van het CJIB zijn vergeleken met kentekengegevens van ongevallen.

De conclusies hebben feitelijk betrekking op de voertuigen waarmee de overtreding is begaan en niet op de bestuurder . De resultaten wijzen uit de ongevalsbetrokkenheid van die voertuigen sterk toeneemt naarmate het aantal overtreding toeneemt. De groep voertuigen met acht overtredingen per jaar is tien keer vaker bij ongevallen betrokken. Bij zeventien of meer overtredingen is de kans op een verkeersongeval meer dan 100 keer zo groot. Omgekeerd: aan 6% van de bij verkeersongevallen betrokken voertuigen kleven herhaaldelijke verkeersovertredingen: gemiddeld negen of meer per jaar.

De studie kan volgens de SWOV aanleiding zijn om veelpleegers via een schriftelijke of persoonlijke mededeling te waarschuwen of via politie-inzet extra te monitoren. Ook kan erover nagedacht worden om de grenzen of overgangen tussen de Wet Mulder en het strafrecht te verleggen, of om de verantwoordelijkheid van voertuig-eigenaren voor overtredingen begaan met het voertuig strikter te definiëren, zodat voertuigeigenaren na een veelvoud van overtredingen tot verantwoording geroepen kunnen worden.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.