Steeds meer ongevallen met scootmobielen

Het aantal ziekenhuisslachtoffers van ongevallen met scootmobielen is de laatste jaren verdubbeld. Vaak gaat het om eenzijdige ongevallen.
Het aantal ongevallen met scootmobielen in het verkeer stijgt enorm, aldus de Stichting Consument en Veiligheid. Er is tussen 2004 en 2008 zelfs een ruime verdubbeling te zien van het aantal ongevallen met scootmobielen waarbij het slachtoffer is behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling. De cijfers van 2009 laten nog een verdere stijging zien. Jaarlijks worden nu naar schatting 1.400 slachtoffers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis na een ongeval waarbij een scootmobiel betrokken is geweest.
Dit blijkt uit het Letselinformatie Systeem (LIS) van Consument en Veiligheid. Driekwart van de slachtoffers is 55 jaar of ouder en 4 van de 10 is 75 jaar of ouder. De ongevallen met scootmobielen zijn ernstig. Ongeveer 430 slachtoffers worden jaarlijks opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Verkeersongevallenregistratie BRON zijn in de periode 2004-2008 23 bestuurders van een scootmobiel overleden na een verkeersongeval. De slachtoffers waren allen bestuurders van de scootmobiel.
Medio 2006 waren er naar schatting 150.000 scootmobielen, waarmee per persoon per dag ongeveer 2,6 km afgelegd wordt (dit is naar schatting 1.000 km per persoon per jaar). Ongeveer driekwart van de verkeersongevallen waarbij een scootmobiel of invalidenwagen betrokken is, is een eenzijdig ongeval. Een kwart van de ongevallen zijn botsingen met voornamelijk met auto’s of voetgangers. In veel gevallen (61%) gaat het om een val, bijvoorbeeld een val uit de scootmobiel of met de scootmobiel. Ook botsingen met een obstakel zoals bijvoorbeeld een stoeprand komen vaak voor (11%). Opmerkelijk is het grote aantal ongevallen (ca 40%) waarbij de scootmobiel zij of achterwaarts kantelt. Jaarlijks worden 100 mensen op een SEH-afdeling van een ziekenhuis behandeld nadat zij zijn aangereden door een scootmobiel. In de helft van de gevallen (49%) was het slachtoffer een voetganger.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.