Ook Brabant gaat voor nul verkeersslachtoffers

Ook Brabant gaat voor de nuloptie. Het uit Zweden overgewaaide Vision Zero verovert langzaam maar zeker Nederland. Met Limburg voorop, gevolgd door de provincie Zeeland, gaat nu ook Brabant voor nul verkeersslachtoffers. Gemeenten en politiekorpsen, Veilig Verkeer Nederland, Rijkswaterstaat en provincie Noord-Brabant gaan zich hiervoor inzetten. Zij richten zich komend jaar op drie risicogroepen: fietsers, jonge bestuurders en ouderen.
Met de ondertekening van het Brabants Verkeersveiligheidsmanifest werd het startsein gegeven van deze nieuwe aanpak van verkeersveiligheid in Brabant. Nieuw in deze aanpak is dat geïnvesteerd wordt in bewustwording en een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Iedereen in Brabant kan namelijk meehelpen aan het verminderen van verkeersslachtoffers, aldus de initiatiefnemers. Onder het motto ‘maak van de nul een punt’ wordt een Brabantbrede communicatiecampagne gestart en gaan zes ambassadeurs – wethouders van en aantal betrokken gemeenten – op pad in de regio.
De focus op de ricisogroepen fietsers, jonge bestuurders en ouderen is gekozen, omdat zij 75% van de verkeersslachtoffers zijn. Ook wordt speciaal aandacht besteed aan snelheid en ongevallen met één voertuig.
Daarbij gaat men meer inzetten op gedragsverandering en bewustwording. ”Iedereen moet zich bewust worden van zijn of haar gedrag in het verkeer. Iedereen – of je nu docent, scholier, ouder, ziekenhuisdirecteur, wethouder, slager of politieagent bent – moet zich afvragen: wat kan ík doen om de verkeersslachtoffers te verminderen?” In het voorjaar van 2012 moet duidelijk worden hoe het organisatiemodel en de activiteiten van de ambassadeurs eruit komen te zien.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.