Fietshelm kan 225 gewonde kinderen per jaar schelen

Volgens de SWOV kan de fietshelm het aantal ernstig gewone fietsers met 42% terugbrengen. In de leeftijdscategorie 0-14 jaar zou dat neerkomen op 225 ernstig gewonde kinderen minder per jaar en 45 zeer ernstig gewonde kinderen minder.

Van de fietsers die na een verkeersongeval met ernstig letsel in een ziekenhuis worden opgenomen heeft een derde hoofd- of hersenletsel als diagnose. Ongeveer driekwart van deze fietsers loopt dit hoofd-/hersenletsel op in ongevallen zonder botsing met een motorvoertuig. Van de kinderen van 0-5 jaar met hoofd-/hersenletsel loopt zelfs negen op de tien dit letsel op bij een ongeval zonder botsing met een motorvoertuig. Voor het merendeel gaat het dan om enkelvoudige ongevallen. Onderzoek toont aan dat een fietshelm bij een ongeval bescherming biedt tegen ernstig hoofd- en hersenletsel, aldus de SWOV. Het risico op hoofdletsels voor niet-dragers van een fietshelm zou 1,72 keer keer zo groot te zijn als dat voor helmdragers. Voor hersenletsel lijkt het risico 2,13 keer zo groot.
Op basis van de ervaringen in Australië en Canada moet er rekening mee gehouden worden dat een eventuele helmverplichting tot een vermindering van het fietsen leidt. Echter, in een land met een sterk utilitaire fietstraditie zoals Nederland is het de vraag of een vermindering in fietsgebruik ook in dezelfde mate zal worden gevonden, aldus de SWOV in een nieuwe factsheet over dit onderwerp.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.