GSM piept bij gevaarlijke situaties

Bellen tijdens het rijden is gevaarlijk. Deze conclusie wordt ook getrokken in een nieuw onderzoek in Nieuw Zeeland. Maar de gevaren zouden afnemen als piepjes via de gsm waarschuwen voor gevaarlijke situaties.
In het onderzoek van het Nieuw Zeelandse ministerie van V&W in de rijsimulator bleek andermaal dat bestuurders die aan het bellen zijn niet of te laat snelheid minderen bij dreigend gevaar. Ook bij het inhalen overzien ze de situatie onvoldoende.
In gesprek met een passagier blijkt de bestuurder veel beter op te letten. Er vallen meer pauzes in een gesprek en de passagier kijkt min of meer mee naar de situatie op de weg. Een passagier die zijn mond houdt is nog beter, want dan functioneert een chauffeur het best.
In een vervolgonderzoek werd nagegaan wat het effect zou zijn als gevaarlijke situaties voorzien zouden worden van een radiobakens die piepjes naar een bellende chauffeur uitzenden.
Dat bleek een probaat middel om de bestuurder bij de les te houden. Het aantal gevaarlijke momenten was net zo klein als in de situatie zonder passagiers.
Of het experiment ooit in werkelijkheid zal worden uitgevoerd, is nog de vraag. De onderzoekers zien het kansrijke optie, maar willen eerst meer onderzoek doen naar de consequenties van zo’n aanpak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.