Aanzienlijke daling aantal verkeersdoden in België

bivvHet aantal verkeersdoden in België is in 2012 met ruim 13 procent afgenomen. Nooit eerder werd zo’n grote afname geregistreerd.

Het aantal ‘doden ter plaatse’ daalde van 775 in 2011 naar 672 in 2012, dit is een afname met -13,3%. Het gaat hier om de personen die na een ongeval ter plaatse of voor de ziekenhuisopname overlijden. Hierin zijn nog niet de verkeersdoden opgenomen die binnen dertig dagen na het ongeval overlijden. Het totale aantal doden zal volgens het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) waarschijnlijk uitkomen op 750 voor heel België. Voor het jaar 2011 bedroeg het officiële aantal verkeersdoden 858. Het BIVV denkt dat de dalende trend sinds 2004 waarschijnlijk te danken is aan een combinatie van factoren, zoals aanpassingen aan de infrastructuur, een geleidelijke gedragsverandering bij de weggebruikers (de gedragsmetingen van het BIVV laten een geleidelijke toename zien van het gordeldrachtpercentage en een lichte afname van de gereden snelheden, verbeteringen aan de veiligheid van de voertuigen. De sterkste daling van de ongevallen is te zien bij de motorrijders. Het aantal letselongevallen met motorrijders daalde in 2012 met -16,5% en het aantal doden ter plaatse zelfs met -26,3% in vergelijking met 2011.
De fietsdoden volgen de sterk dalende algemene trend niet. In 2012 vielen in Vlaanderen 8 fietsdoden meer dan in 2011. In vergelijking met 2004 blijft de trend evenwel dalend. Het aantal geregistreerde letselongevallen met fietsers daalde met -5,8 % en het aantal geregistreerde gewonden onder fietsers met -7,3 %.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.