Bescherming voetgangers belangrijker criterium bij crashtest

crashtestDe eisen van Euro NCAP worden steeds zwaarder. Het is niet meer vanzelfsprekend dat auto’s vijf sterren behalen in de crashtest. Dat blijkt uit de laatste testresultaten zoals de ANWB die meldt.

De Chevrolet Trax en de Renault Captur haalden vijf sterren in de laatste test. De Dacia Sandero en de Nissan Evalia haalden respectievelijk vier en drie sterren in de crashtest. Aangescherpte testcriteria stellen steeds hogere eisen aan de veiligheid van inzittenden en andere weggebruikers, aldus de ANWB. Op de aspecten bescherming volwassen inzittenden en bescherming kinderen heeft de Dacia Sandero bijvoorbeeld wel voldoende punten gescoord voor een vijf sterren score. Maar op de onderdelen bescherming van voetgangers en aanwezige veiligheidssystemen kwam de auto tekort. Daardoor is het aantal behaalde punten onvoldoende voor vijf sterren in de totaalscore. De Nissan Evalia scoort goed op veiligheid voor kinderen en voetgangers, maar de veiligheid van inzittenden bleef daarop achter. Het passagierscompartiment van deze auto bleek in de frontale botsing niet stabiel genoeg. Dit niveau van bescherming wordt weerspiegeld in de eindscore van drie sterren.

De aangescherpte eisen bij Euro NCAP moeten er volgens de ANWB toe leiden dat het aantal doden en zwaargewonden onder de verkeersslachtoffers gaat dalen. De ANWB roept Nissan op de Evalia aan te passen zodat deze in de toekomst wel vier of vijf sterren kan behalen.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.