Pilot voor het registreren van verkeersongevallen door slachtoffers

fietsongevalFlevoland start met pilotproject om te onderzoeken of het werkt om slachtoffers van verkeersongevallen te vragen het ongeval zelf te registreren. Via de pilot worden gegevens verzameld van verkeersslachtoffers die zijn behandeld op de Spoed Eisende Hulpafdeling.

Het gaat om een initiatief van VIA en provincie Flevoland in samenwerking met VeiligheidNL. De pilot is min of meer een antwoord op de gebrekkige ongevallenregistratie door de politie die lichte en eenzijdige ongevallen nauwelijks meer registreert.

Juist deze gegevens worden door gemeenten en provincies gebruikt voor de verbetering van de verkeersveiligheid.

Om deze ongevallen alsnog te registreren en een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen van de verkeersveiligheid, is de website Ongeval.nu opgericht.

Op de Spoed Eisende Hulpafdeling (SEH) wordt aan elk verkeersslachtoffer een kaartje meegegeven, voorzien van een uniek nummer, met de oproep het verkeersongeval te melden op de website. VeiligheidNL, beheerder van het Letsel Informatie Systeem (LIS), gebruikt deze unieke nummers om de gegevens uit de pilot op kwaliteit te beoordelen.

Verkeersslachtoffers die op de SEH worden behandeld kunnen door het maken van een melding, de wegbeheerder op de hoogte brengen van wat is voorgevallen.

VeiligheidNL zegt goed inzicht te hebben in landelijke gegevens vanuit Spoedeisende Hulpafdelingen, maar om regionaal aan preventie te kunnen doen is meer gedetailleerde informatie nodig over wat er precies waar is gebeurd.

De zo verzamelde gegevens worden ook anoniem opgenomen in ViaStat. De data kan verder worden aangevuld met de informatie die binnenkomt via het Meldpunt Veilig Verkeer van VVN (www.meldpuntveiligverkeer.nl).

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.