Mogelijk integratie theorie-examen brommer en auto

Jongeren die hun brommerrijbewijs halen, hoeven straks geen theorie-examen voor het autorijbewijs meer te doen. Minister van Verkeer Camiel Eurlings laat dat onderzoeken.

Dit meldt de ANWB die het idee van harte onderschrijft. Vanaf 1 januari 2010 moeten bromfietsers prakijkexamen doen. De kosten daarvoor bedragen minstens 390 euro. De ANWB vindt dat erg duur. In de Kamer keuren SP, VVD en PVV mede daarom de plannen af. Alleen CDA, PvdA en SGP steunen het brommerrijbewijs.

Volgens Emile Roemer (SP) wordt het rijbewijs ‘bijna onbetaalbaar’. Hij twijfelt ook aan het effect van vier lessen die minstens nodig zijn om het rijbewijs te halen. PVV-collega Barry Madlener voorspelt zelfs ‘het einde van de bromfiets’.
Eurlings wil verder vanaf 2011 het zogenoemd begeleid rijden invoeren. Zeventienjarigen kunnen dan het autorijbewijs halen. Tot hun achttiende mogen ze dan onder begeleiding van een ervaren iemand al de weg op. ‘Haal je dat examen op je zeventiende, dan heb je tegelijk je brommerexamen.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.