Cursus in plaats van boete voor jonge scooterrijders

bromfietserJonge scooteraars die zich niet aan de regels houden krijgen in Amersfoort de keuze: een boete of meedoen aan een intensief lestraject. Daar  gaat als test het project Scooter Halt van start met praktijklessen en groepsdiscussies.

Een vernieuwde aanpak, waarin bewustwording centraal staat. Als de test slaagt, zal het programma ook in de rest van de provincie worden ingevoerd.

Halt richt zich op jonge brom- en snorfietsers tussen de 16 en 18 jaar, die op een flink opgevoerd voertuig rijden, een ernstige snelheidsovertreding begaan of verkeersgevaarlijk gedrag vertonen.

De jongere kan dan na zijn aanhouding kiezen voor de cursus in plaats van een boete. De melding gaat naar Halt, die de jongere en zijn ouders uitnodigt voor een intakegesprek.

De Halt-cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten van drie uur. Waarbij wordt ingegaan op de belangrijke aspecten van verkeersveiligheid voor deze doelgroep.

In Overijssel wordt al een paar jaar gewerkt gewerkt met de methode, onder de naam leerstraf 49cc.  Conclusie (van een onderzoek uit 2006) was dat er gemiddeld genomen sprake is van  significante, positieve attitudeveranderingen bij de jongeren op het gebied van zelfbewustzijn en zelfcontrole.

Ook gaan de jongeren in Overijssel minder snel opnieuw de fout in. Alleen voor wat betreft branieschoppen zijn er geen  veranderingen waargenomen.

In de provincie Utrecht wordt Scooter Halt op proef uitgevoerd. De eerste fase loopt tot en met mei 2014. Op basis van de ervaringen en resultaten wordt in 2014 besloten over invoering in de hele provincie Utrecht.

Scooter Halt Utrecht is een samenwerkingsverband van de provincie Utrecht, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht, Halt (team Utrecht) en Politie Midden-Nederland.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.