Veilig en hoffelijk fietsen in jeugdopleiding in Vlaanderen

puffDe Wielerbond Vlaanderen ontwikkelde het educatief pakket ‘Veilig in het verkeer’. Alle jonge wielrenners van de sportfederatie krijgen zo vanaf 2014 op een leuke manier les over de verkeersregels en hoffelijk fietsgedrag.

Net als in Nederland laait ook in Vlaanderen regelmatig de discussie op over de aanwezigheid van wielrenners op fietspaden.

Op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en Vlaams minister-president Kris Peeters werd daarom eerder al een hoffelijkheidscode ontwikkeld.

Met het project ‘Veilig in het verkeer’ zet de Wielerbond een nieuwe stap. De verplichte 24 uur opleiding voor wie als jonge wielrenner aan wedstrijden wil deelnemen biedt een mooi kans de regels van jongs af aan mee te geven, aldus de organisatie.

Hoewel verkeersveiligheid al langer in die opleiding zit, wil de bond hiermee ook de relatie tussen racefietsers en gewone fietsers verbeteren.

Het lespakket ‘Veilig in het verkeer’ voor de aspiranten (12-14 jaar) wordt verspreid naar de vijftig opleidingscentra in Vlaanderen. Methodiek en inhoud sluiten nauw aan bij de sportbeleving van de wielrenner.

Het pakket volgt de logische opbouw van een training. In een speelse presentatie fietst Wiebo, zelf een jonge fietsfanaat, het verkeer in. Puff, een wijze fietspomp, geeft raad over de fiets, de goede voorbereidingen, de regels, aanbevelingen, hoffelijkheid en hoe je omgaat met een ongeval in het verkeer.’

Het pakket ‘Veilig in het verkeer’ bevat een CD-rom met een presentatie en een handboek voor de lesgever. De Wielerbond Vlaanderen en Verenigingen voor Verkeersveiligheid breiden het project in 2014 verder uit naar de categorie 8-10 jaar.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.