Debatproject Kruispunt vergroot de kennis over verkeersveiligheid onder jongeren

kruispuntHet verkeerseducatieproject Kruispunt van TeamAlert blijkt effect te hebben op verschillende factoren van gedrag. Leerlingen hebben meer kennis over verkeersveiligheid en hebben minder vaak de intentie om te sms’en, te app’en of muziek te luisteren op de fiets na deelname aan het project.

Binnen het verkeerseducatieproject Kruispunt gaan middelbare scholieren, te midden van een kruispunt met verkeersborden, fietspaden en verkeerslichten, met elkaar in debat over verschillende thema’s gericht op verkeersveiligheid. Een Kruispuntsessie bestaat uit vier debatrondes over verschillende stellingen, elke stelling wordt geïntroduceerd met een filmpje. Tijdens de discussies werkt TeamAlert aan de sociale norm binnen de groep en denken leerlingen na over hun eigen risicogedrag in het verkeer.

Uit onderzoek van TeamAlert – met een kwaliteitscontrole door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid – blijkt dat Kruispunt succesvol de kennis en intentie van leerlingen beïnvloedt. Leerlingen hebben meer kennis over verkeersveiligheid en hebben minder vaak de intentie om te sms’en, te app’en of muziek te luisteren op de fiets na deelname aan het project. Daarnaast beoordelen de leerlingen Kruispunt ruim voldoende met een 7,2. Van de leerlingen vond 53% het project leerzaam en is 59% van de leerlingen, naar aanleiding van het project, gaan nadenken over zijn of haar rol in het verkeer.

Stichting TeamAlert is een verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, die zich sinds 2000 inzet om het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen.

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.