Cursus helpt alcoholovertreders wel, hardrijders waarschijnlijk niet

hardrijderEen korte cursus voor bestuurders die wat te veel gedronken hebben lijkt vruchten af te werpen. Hardrijders laten zich kennelijk niet zo makkelijk beïnvloeden.

In oktober 2008 zijn in Nederland de zogenaamde Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (LEMA) en de Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) ingevoerd. De LEMA is bedoeld voor de lichtste groep alcohol-overtreders, in eerste instantie beginnende bestuurders. Tijdens een cursus van twee dagdelen wordt informatie gegeven over de invloed van alcohol op het lichaam en het rijgedrag. De EMG richt zich vooral automobilisten die fors te hard reden. De EMG-cursus bestaat uit een individueel voorgesprek, gevolgd door veertien uur cursus verspreid over drie dagen.

Uit onderzoek van het miniserie van Veiligheid en Justitie blijkt dat beginnende bestuurders die een LEMA-cursus hebben gevolgd overwegend jongvolwassen mannen zijn, geboren in Nederland. Vier op de tien LEMA-deelnemers kwamen al eerder vanwege een verkeersdelict met justitie in aanraking.

Iets minder dan een kwart van de LEMA-deelnemers die in 2009 werden vervolgd voor een alcoholverkeersdelict heeft binnen 2 jaar een nieuw justitiecontact vanwege een verkeersdelict. Dat percentage ligt lager dan het percentage recidivisten in de vergelijkingsgroep.

EMG-deelnemers zijn vrijwel allemaal mannen. 87% is geboren in Nederland. Bijna twee derde kwam al eerder met justitie in aanraking wegens een verkeersdelict. Ook voor vervolgde EMG-deelnemers uit 2009 geldt dat bijna een kwart van hen binnen 2 jaar opnieuw met justitie in aanraking komt wegens een verkeersdelict. Het verschil in recidive tussen de EMG-deelnemers en personen in de vergelijkingsgroep, is echter niet eenduidig, aldus de onderzoekers.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.