Sirenerader waarschuwt voor naderende ambulance

030403 005spAmbulances in Noord-Nederland hebben naast zwaailicht en sirene sinds eind maart een extra waarschuwingssysteem voor weggebruikers: Sireneradar. Zo’n vijftig ambulances in Friesland en Drenthe zijn de afgelopen weken uitgerust met het nieuwe apparaat dat gezien kan worden als de opvolger van Flister.

Sireneradar is een systeem dat weggebruikers via de veelgebruikte app Flitsmeister en via een eigen app op de smartphone waarschuwt wanneer de ambulance met zwaailicht en sirene zich in hun buurt bevindt. Ook horen ze in gesproken woord waar het voertuig vandaan komt. Zo kunnen ze op tijd ruimte maken, of op kruisingen rekening houden met de naderende ambulance.

Sireneradar wordt ingebouwd in ambulances , maar ook in ambulancemotoren. UMCG Ambulancezorg in Drenthe is nauw betrokken geweest bij deze nieuwe ontwikkeling.

Sireneradar heeft een eigen app voor Apple en Android, maar haalt haar grootste bereik door vanaf de introductie direct ook gebruik te maken van de populaire verkeersinformatie app Flistmeister.

In ons land hebben inmiddels meer dan twee miljoen weggebruikers deze app voor verkeersinformatie en snelheidscontroles op hun smartphone geïnstalleerd. Zij ontvangen via de eerstvolgende update van Flitsmeister ook automatisch Sireneradar.

Er worden verder gesprekken gevoerd over integratie van Sireneradar met andere organisaties die populaire verkeersinformatie apps beheren en met de leveranciers van actieve navigatiesystemen voor auto’s .

Het nieuwe waarschuwingssysteem Sireneradar werkt met behulp van een GPS-zendertje in de ambulance, dat is gekoppeld aan de zwaailichten. Het systeem zendt via het Vodafone netwerk een signaal naar een centrale computer, die het doorgeeft naar de app in de smartphone. Sireneradar meldt vervolgens een ambulance in beeld en geluid op de smartphone wanneer deze nog op een afstand van vele honderden meter van de weggebruiker is. Hoe harder een auto rijdt, hoe eerder de melding van een naderende ambulance op de smartphone binnenkomt. Ook wordt de rijrichting via spraak en beeldscherm gemeld aan de automobilist. Komt hij mij tegemoet, of juist achterop, of van links of van rechts? Sireneradar vertelt het direct.

Sireneradar is de opvolger van Flister 2.0, het systeem dat werkt via een zender in de ambulance die ‘inbreekt’ op de autoradio wanneer met zwaailicht en sirene wordt gereden. Dit systeem wordt in Noord-Nederland sinds een jaar enthousiast ondersteund door de drie regionale omroepen. Een verdere uitrol naar andere regio’s en op andere FM-frequenties bleek om tal van juridische en omroeppolitieke redenen erg moeilijk. Het stimuleerde de ontwikkelaars van Flister 2.0 om naar een andere, simpeler en goedkopere technologie te zoeken met een zo groot mogelijk bereik. De snelle opkomst van de Smartphone en de techniek rond app’s speelde hierbij een belangrijke rol. In Nederland zijn momenteel zo’n kleine 9 miljoen smartphones in gebruik.

Met de nieuwe technologie van Sireneradar worden niet alleen automobilisten bereikt, maar iedereen die een app met Sireneradar in z’n smartphone heeft.

De app van Sireneradar is te downloaden via de Android Market, de app in de Apple Store is naar verwachting binnen enkele dagen ook beschikbaar. Vanaf vrijdag 28 maart wordt Sireneradar via een update ook automatisch geïntegreerd in de app van het verkeersinformatiesysteem Flitsmeister.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.