Beloning leidt tot veiliger rijgedrag jonge automobilisten

Jonge automobilisten rijden veel voorzichtiger als ze in ruil daarvoor korting krijgen op hun autoverzekering. Dat blijkt uit een pilotonderzoek naar verzekeren per kilometer onder jongeren.

In het onderzoek van Transumo naar verzekeren per kilometer worden jongeren door veilig te rijden beloond in de vorm van een lagere premie. De deelnemers aan de pilot kunnen iedere dag zelf op een website bekijken hoeveel beloning ze die dag hebben verdiend.
De registratie van het rijgedrag wordt bijgehouden met kastjes in de auto die worden aangestuurd via een GPS-systeem. Met het in de auto ingebouwde kastje wordt vastgelegd wanneer de pilotdeelnemer op de weg zit en of hij bijvoorbeeld op de autosnelweg of op een andere weg rijdt. Ook het aantal afgelegde kilometers en de snelheid worden bijgehouden. De jonge automobilist kan bij het verzekeren per kilometer premie besparen door minder te rijden, minder hard te rijden en bij voorkeur de autosnelweg te nemen en niet ’s avonds of ’s nachts op pad te gaan. In de twee maanden voorafgaand aan de pilot en twee maanden erna wordt het weggedrag van de jongeren gevolgd om te zien in hoeverre de financiële prikkels effect hebben.
Uit de eerste onderzoekresultaten blijkt dat jonge automobilisten rijden niet alleen veel voorzichtiger rijden, maar ook dat ze aanzienlijk minder snelheidsovertredingen maken. Projectleider Daan van Egeraat is van mening dat een nieuw premiesysteem een duidelijke win-win situatie kan opleveren. ‘Automobilisten worden beoordeeld op hun feitelijke rijgedrag en het systeem levert meer veiligheid op de weg op’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.