Smartphone-app over Europese verkeersregels

eu_appHoe snel mag je rijden op Spaanse autosnelwegen? Moet je in Zweden een fietshelm dragen? Welke veiligheidsuitrusting moet je aan boord van je auto hebben in Slowakije? Vakantiegangers kunnen deze informatie voortaan snel vinden dankzij ‘Going Abroad’, een nieuwe smartphone-app van de Europese Commissie.

De app geeft informatie over onderwerpen die het meeste aanleiding geven tot ongevallen, zoals snelheidsbeperkingen, alcoholpromillages, verkeerslichten en het gebruik van mobiele telefoons.
Ook de gordelplicht en het al dan niet verplicht dragen van een helm op de fiets en motorfiets komen aan bod.
Zo laat de app bijvoorbeeld zien dat in sommige Europese landen een fietshelm verplicht is. In Malta bijvoorbeeld werd de fietshelm in april 2014 ingevoerd, in Zweden is de helm al sinds 2005 verplicht voor kinderen tot 15 jaar. Dat geldt ook voor Slovenia en Tsjechiƫ. In Spanje geldt de helmplicht buiten de bebouwde kom, behalve als men berg-op fietst.

De EU-app wordt bewust bij de start van de zomervakantie uitgebracht. Juli en augustus zijn de dodelijkste maanden in het verkeer, met gemiddeld 50 % meer verkeersdoden dan in februari, de “veiligste” maand.

De app biedt overigens niet alleen alle informatie over veilig verkeer in alle EU-landen. Hij bevat ook een verkeersveiligheidsquiz en een memoryspelletje waarmee passagiers tijdens lange autoreizen de tijd kunnen doden.

De app is in 22 talen beschikbaar voor iPhone en iPad, Google Android en Microsoft Windows. De informatie is trouwens ook terug te vinden op de EU-website over verkeersveiligheid.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.