Nieuwe opzet begeleid rijden voor jongeren in Vlaanderen

Vlaamse jongeren kunnen zich inschrijven voor Start to Drive. Met dit nieuwe project wil de Vlaams minister Van Mobiliteit Kathleen Van Brempt jonge chauffeurs een stevige start geven. Na Rijbewijs op School, waarbij jongeren na 8 uur verkeerslessen hun theoretische rijexamen kunnen behalen op de schoolbanken, wordt met Start to Drive nu ook een project in het kader van de praktische rijopleiding opgestart, vooralsnog voor 5000 jongeren.
Momenteel kent Vlaanderen twee systemen om het rijbewijs te halen. Aan de ene kant het systeem via de rijschool, zonder begeleider. De deelnemers mogen daar al na 20 uur les alleen het verkeer in. Bij deze formule wordt er weinig ervaring onder begeleiding opgedaan. Aan de andere kant is er een goedkoper systeem met vrije begeleiding van bijvoorbeeld de oouders, waarbij optioneel een basisopleiding van 6 uur via de rijschool gevolgd kan worden. Daarbij kan meer ervaring worden opgedaan.
Maar de vrije begeleider mist vaak de kennis en vaardigheden van de professionele rijbegeleider. Start to Drive wil de voordelen van de twee huidige systemen combineren en een extra input geven rond defensief en ecologisch rijden. Via Start to Drive krijgen kandidaat-bestuurders een infoavond, twee uur praktijkopleiding, een proefexamen en het eigenlijke rijexamen aangeboden. De kandidaat moet dit hele traject samen met zijn begeleider (ouder, grootouder, buur) doorlopen. Voor die onderdelen krijgen de pupillen waardebonnen ter waarde van 211 euro. Het project gebeurt net als rijbewijs op school samen met de erkende rijscholen en de examencentra.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.