Nederlanders vinden zichzelf goede automobilisten

07040120De Franse Stichting VINCI Autoroutes heeft de resultaten bekendgemaakt van een groots opgezette enquête naar het rijgedrag in 10 EU-landen. Conclusie: Nederlanders rijden prima, vinden ze tenminste zelf. Italianen rijden onverantwoord.

Als Nederlanders hun houding achter het stuur moeten beschrijven, gebruiken ze bijna allemaal (99%) een positieve typering: ‘oplettend’ (80%), ‘rustig’ (66%, tegenover 54% op Europees niveau) en ‘hoffelijk’ (23%). Slechts 3% zegt ‘gestrest’ achter het stuur te zitten, tegenover gemiddeld 9% van de Europeanen.

Zodra Nederlanders het rijgedrag van andere bestuurders moeten beschrijven, zijn ze echter veel minder clement: ze vinden hun landgenoten ‘gestrest’ (44%), ‘onverantwoord’ (43%), ‘agressief’ (31%) en zelfs ‘gevaarlijk’ (18%); slechts 17% vindt de anderen ‘hoffelijk’.

Volgens de Europeanen rijden de Nederlanders (samen met de Britten) na de Zweden en de Duitsers het meest
verantwoord, terwijl 31% van de geënquêteerden van mening is dat de Italianen het minst verantwoord rijden.

Nederlanders zijn minder impulsief dan hun Europese buren. 44% van de Nederlandse automobilisten geeft toe dat ze de andere automobilisten soms uitschelden, tegenover 56% van de Europeanen. 39% claxonneert onnodig, tegenover 47% voor heel Europa. 8% stapt wel eens uit om verhaal te halen bij een andere automobilist, tegenover 15% voor heel Europa.

Hoewel de Nederlanders onoplettendheid zien als de belangrijkste doodsoorzaak op wegen en
autosnelwegen (met scores van respectievelijk 72% en 43%), zegt 40% zijn gps te bedienen tijdens het rijden, tegenover gemiddeld 37% van de Europeanen. Nog opmerkelijker is dat 13% toegeeft wel eens de krant of andere dingen te lezen tijdens het rijden, tegenover 11% in de rest van Europa. In vergelijking met andere Europeanen blijken Nederlanders tijdens het rijden echter wel verantwoorder om te gaan met hun mobiele telefoon: slechts 19% belt zonder handsfree kit of sms’t of e-mailt achter het stuur (tegenover respectievelijk 35% en 26% van de Europeanen).
Voor dit overzicht van het Europese rijgedrag heeft het onderzoeksbureau Ipsos een online enquête
gehouden onder meer dan 10.000 Europeanen.

Onderwerpen: ,

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.