Leerlingen helpen bij bedenken beste omweg

omwegOp initiatief van Rijkswaterstaat, de gemeente Almere en bouwcombinatie SAAone hebben leerlingen van het Arte College uit Almere Poort de beste ‘OM-weg’ van Nederland bedacht.

Door de weguitbreiding van de A6 bij Almere zijn van maart 2015 tot augustus 2016 twee fietstunnels afgesloten. Rijkswaterstaat werkt dan aan de vernieuwing van de fietstunnels en de verbreding van de A6. Om de A6 te kunnen kruisen hebben fietsers de keuze uit verschillende mogelijkheden.

Rijkswaterstaat is samen met bewoners uit de wijk, de gemeente Almere en bouwcombinatie SAAone op pad gegaan om te kijken wat de beste ‘OM-weg’ zou kunnen zijn. Van de drie opties bleek het zogenaamde Burgerspad de beste, hoewel ook deze nog verbeterpunten had. Rijkswaterstaat heeft inmiddels op de ‘OM-weg’ goede verlichting aangebracht. De gemeente Almere heeft gesnoeid voor een betere sociale veiligheid. Als het vriest wordt er gestrooid.

Daarnaast zijn leerlingen van 5 VWO van het Arte College in samenwerking met Rijkswaterstaat, gemeente Almere, SAAone en een social designer aan de slag gegaan om de Burgerspad-omleidingsroute om te toveren tot ‘de mooiste, en meest bijzondere ‘OM-weg’ van Nederland’.

Gedurende een week verzorgden de betrokken partijen lesblokken voor de leerlingen van 5 VWO over wat er bij komt kijken als je een weg en fietstunnels gaat verbreden, waarmee je verkeerstechnisch gezien rekening moet houden en hoe je fietsers en omgeving het beste informeert over de werkzaamheden en omleidingen. Ook was er veel ruimte om creatief aan de slag te gaan met ontwerpen om de ‘OM-weg’ tot een aantrekkelijke omleidingsroute maken.

Aan het eind van de week presenteerden de leerlingen hun plan. Langs de ‘OM-weg’ worden fietsers nu verrast door een verkeersbordengalerij, doorspekt met humor.

Onderwerpen:

Auteur: Steven Don

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.