Educatieve Maatregel Gedrag: invoering 1 oktober

Op 1 oktober 2008 wordt de Educatieve Maatregel Gedrag ingevoerd (EMG), meldt KpVV in de nieuwsbrief Over verkeersveiligheid. De EMG bestaat uit een voorbereidend gesprek en een cursus van drie dagen. Je krijgt deze als bestuurder voorgeschreven als je tijdens een rit een hele grote (bijv.veel te hoge snelheid) of meerdere kleinere overtredingen begaat. De cursus is bestemd voor automobilisten, maar wordt ook voor bromfietsers verplicht als het nieuwe bromfietsrijbewijs is ingevoerd.

Doel van deze maatregel is het voorkomen dat bestuurders opnieuw in de fout gaan en ervoor zorgen dat de cursist zijn begrip en inzicht in het verkeer en zijn houding t.a.v. regelgeving en het rijgedrag t.o.v. andere verkeersdeelnemers heeft verbeterd. De consequentie van het niet of onvoldoende meedoen aan de cursus is dat het rijbewijs ongeldig wordt verklaard.
Het gaat onder andere om:
1. Gevaarzettend gedrag (bv wegwerkers rakelings passeren, iemand klem rijden).
2. Gebrek aan inzicht in risico’s in het verkeer (bijvoorbeeld onvoldoende anticiperen op het verkeer of in ?les, maar ook het geen rekening houden met externe factoren als het weer of interne factoren
als vermoeidheid).
3. Incorrect samenspel met andere verkeersdeelnemers in het verkeer (bijvoorbeeld onjuist invoegen, snijden kleven).
4. Gedrag laten zien in strijd met essentiële verkeersregels en verkeerstekens Hieronder vallen ook zware snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom en bij wegwerkzaamheden).
5. Herhaaldelijk niet of niet op de juiste wijze naleven van essentiële verkeersregels en verkeerstekens.
De kosten van de cursus komen voor rekening van de cursist. Het komende jaar wordt er in iedere provincie een plek ingericht om de cursus te geven. De verwachting is dat het aantal deelnemers
in de loop van de tijd zal groeien naar zo’n 1500 per jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.