ANWB Lichtbrigade wil verlichting half miljoen fietsers checken

lichtbrigade

Een aantal verkeersorganisaties heeft deze zomer laten turven hoeveel fietsers zowel voor als achter licht op de fiets voeren als ze van of naar uitgaansgelegenheden fietsen. Het gemiddeld ligt op 41 procent. In buitengebieden zijn het er wat meer, namelijk 61 procent, maar in grote studentensteden aanzienlijk minder, namelijk 22 procent. In Groningen voerde 27 procent voor- en achterlicht, in Utrecht 22 procent en in Amsterdam niet meer dan 18 procent.

ANWB, Team Alert en andere organisaties voeren daarom campagne om meer fietsers verlichting te laten voeren.

De ANWB zet bijvoorbeeld een Lichtbrigade in die samen met scholen, leerlingen en circa 10.000 vrijwilligers actie gaat voeren. In totaal vinden  op ruim 2500 plekken door het hele land verlichtingsacties plaats met als doel 500.000 fietsen te controleren.

De teams gaan aan de slag met speciale Lichtbrigade-koffers met daarin alle benodigdheden voor een goede fietsverlichting. De verlichtingsacties vinden plaats bij basis- en middelbare scholen, sportclubs, fietswinkels, ANWB-winkels en NS-stations.

Blikvanger van de actie is de Nachtfietser. Hij maakt in de nachtelijke uren een ronde door heel Nederland om met ludieke en lokale acties aandacht te vragen voor het belang van goede fietsverlichting.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.