Workshops en fietscoach helpen oudere fietser

ouderen_parcoursWat kunnen ouderen zelf doen om veiliger te fietsen? Die vraag stond centraal in een onderzoek van Hogeschool Utrecht waarbij gekeken is in hoeverre speciale workshops of een fietscoach hierbij behulpzaam kunnen zijn.

Een groot deel van de ouderen vindt dat het fietsen door jarenlange ervaring geen onderhoud nodig heeft. Men is niet gemotiveerd om bijvoorbeeld fietsles te nemen of een fietshelm te dragen. Dat is meer iets ‘voor de kleinkinderen die nog zo weinig ervaring hebben’. Dat was één van de eerste bevindingen waar de onderzoekers van het project ‘Zolang ik fiets’ mee werden geconfronteerd. Dat project werd uitgevoerd in Amersfoort en Dronten, waar de burgemeesters van beide steden als fietsambassadeur van de ‘Lokale aanpak veilig fietsen’ van het ministerie van IenM het voortouw hadden.

Het lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (Publab) van Hogeschool Utrecht organiseerde speciale workshops voor oudere fietsers, soms gevolgd door fietsen op een speciaal parcours onder leiding van een fietscoach en een fietstocht over de weg.

Bij de workshop kregen deelnemers een introductie van het thema en een werkboekje met vragen over het eigen fietsgedrag en de verschillende fietsrisico’s. In kleinere werkgroepen verdiepten deelnemers zich in problemen die ze ondervinden bij het fietsen en wat zij zelf kunnen doen om veiliger te fietsen.

Een eerste pilot in Dronten leverde volgens de onderzoekers in ieder geval een verassend hoge opkomst op en enthousiasme bij de deelnemers. Een kwart van hen volgde ook de oefeningen die werden uitgevoerd samen met een Fietscoach op een speciaal parcours, waar het vooral ging om balans, slalom en vooruit kijken.

Tenslotte werd ook een ‘mobiele opstapmiddag’ georganiseerd. Ouderen werden hiervoor niet
speciaal geworven maar tijdens een recreatieve (fiets)tocht spontaan aangesproken. Ook deze pilot leverde enthousiaste reacties op.

Een concrete evaluatie ligt er niet, maar de onderzoekers hopen wel dat het project heeft bijgedragen tot het verkrijgen van meer inzicht in de mogelijkheden die er zijn de oudere fietser daadwerkelijk te bereiken en te motiveren. En dat de aanpak die is ontwikkeld door andere gemeenten is te gebruiken om een vergelijkbaar project op te kunnen zetten.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.