Minimum leeftijd buschauffeur naar 18 jaar

busDe minimum leeftijd voor buschauffeurs gaat naar 18 jaar. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de verkeersveiligheid.

Dit is de uitkomst van een experiment met het verlagen van de minimum leeftijd voor buschauffeurs van 21 naar 18 jaar.

Belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat er niets ten nadele van de jongere chauffeurs is gevonden voor zover het de verkeersveiligheid betreft. Niet dat dit veel zegt, want er deden maar 32 personen mee aan het onderzoek. De resultaten die voor deze kleine groep zijn gevonden suggereren dat de verkeersveiligheid van deze groep chauffeurs niet verschilt van jonge chauffeurs van 21 tot en met 24 jaar, zo schrijven onderzoekers van Grontmij en TNO.

Dat moet blijken uit zelfrapportage van het aantal overtredingen, bekeuringen, ongevallen en rijgedrag van buschauffeurs. Zowel in de auto als in de bus is bij jonge buschauffeurs van 18 tot en met 20 jaar even vaak of zelfs iets minder sprake van veiligheidskritisch gedrag dan bij buschauffeurs in de leeftijdsgroep van 21 tot en met 24 jaar. Verder zijn door de politie geen ongevallen licht gewonden, geen ongevallen met ziekenhuisgewonden en geen ongevallen met dodelijke slachtoffers geregistreerd die veroorzaakt zijn door buschauffeurs in de leeftijdscategorie 18 t/m 20 jaar.

Ook is er volgens de onderzoekers sprake van zelfselectie (het bewust kiezen van het beroep buschauffeur) en selectie door vervoersbedrijven voor wie een buschauffeur letterlijk het gezicht van het bedrijf is. Dit draagt bij aan de kwaliteit van jonge buschauffeurs en chauffeurs in het algemeen. Jonge buschauffeurs voldoen niet aan het gemiddelde (risico)profiel van de jonge personenautochauffeur. Tenslotte worden jonge chauffeurs van 18 tot en met 20 jaar extra begeleid om te voldoen aan de eisen van het experiment al zijn er grote verschillen in begeleiding tussen bedrijven geconstateerd.

Reden voor minister Schultz om de aanpassing van de leeftijdgrens wettelijk te gaan regelen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.