Rijscholen bieden gratis rijtest

Automobilisten kunnen gratis hun rijstijl laten testen bij meer dan zeventig BOVAG-rijscholen in heel Nederland. De Rijstijl Test is een objectieve toets waarmee de kans op het veroorzaken van ongelukken kan worden vastgesteld, aldus de BOVAG.
De rijstijl van de bestuurder wordt in kaart gebracht op een simulator. Daarbij wordt de kandidaat beoordeeld op veilig én brandstofbesparend rijgedrag. Na afloop krijgt de automobilist tips om zijn rijstijl waar nodig aan te passen. Veel bestuurders nemen risico’s in het verkeer zonder zich daarvan bewust te zijn. Dit heeft grote gevolgen voor de verkeersveiligheid. Een rijstijltest op de simulator biedt gedetailleerd inzicht in het eigen rijgedrag. Uit onafhankelijk onderzoek van Technische Universiteit Delft blijkt dat met behulp van de Rijstijl Test kan worden bepaald welke bestuurders een verhoogde kans hebben een ongeluk te veroorzaken. Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens van 850 proefpersonen. Daarnaast kan met de Rijstijl Test worden bekeken of de rijstijl tot onnodig hoog brandstofverbruik leidt.
De Nationale Rijstijl Test is een samenwerkingsproject van BOVAG Rijscholen, Green Dino (leverancier simulatoren), Het Nieuwe Rijden (SenterNovem), Polis Direct, Bovemij Verzekeringen, TU Delft,
Sjaak de Conick Traffic Management en Veilig Verkeer Nederland.
Verzekeraar Polis Direct biedt 30 euro korting op zijn autoverzekering aan automobilisten die de test positief afleggen. BOVAG-verzekeraar Bovemij Verzekeringen onderzoekt hoe de Rijstijl Test bij bedrijven in de mobiliteitssector een rol kan spelen. Onderzoeksgroep DATA van TU Delft blijft bij het project betrokken en gaat de resultaten van de Rijstijl Test nader onderzoeken in het kader van risicoanalyse.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.