Trammenland leert jongeren risico’s met de tram te vermijden

trammenlandDe tram is een relatief voorspelbare en daarom veilige verkeersdeelnemer. Maar de tram kan moeilijk opeens stoppen, laat staan uitwijken. Trammenland brengt op een interactieve manier de risico’s onder de aandacht van jongeren die onvoldoende rekening houden met de tram als verkeersdeelnemer.

Jaarlijks vinden er in de regio Rotterdam Den Haag 30 aanrijdingen met een tram plaats. Twee keer per jaar zijn hierbij dodelijke slachtoffers te betreuren. De HTM heeft onderzocht waardoor ongevallen met de tram kunnen gebeuren. Eén van de conclusies uit dit onderzoek was dat weggebruikers (zowel jong als oud) slecht op de hoogte zijn van de beperkingen van de tram (lange remweg, niet kunnen uitwijken) en de verkeersregels.

Om jongeren bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer heeft de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, samen met partners HTM en ROV-ZH (Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland), de digitale module Trammenland ontwikkeld.

Trammenland brengt op een interactieve manier de risico’s onder de aandacht van jongeren die onvoldoende rekening houden met de tram als verkeersdeelnemer. Zo leren zij gevaar beter herkennen en hun gedrag aan te passen.

Trammenland is ontwikkeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs en leerlingen in de brugklas van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo). De situaties in de module zijn gebaseerd op de praktijk van de regio Haaglanden. Dit maakt de module herkenbaar en aantrekkelijk voor leerlingen uit deze regio, maar de module is ook elders te gebruiken.

De lesmodule heeft behalve de tram nog meer te bieden. Je kunt je reactiesnelheid testen en de module bevat een toets over verkeersregels in het algemeen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.