Praktisch Verkeersexamen voor alle basisscholen in Rotterdam

Na Den Haag gaat nu ook Rotterdam de organisatie van het praktisch verkeersexamen uitbesteden aan een particulier bedrijf.

In 2017 en 2018 kunnen basisscholen de kinderen uit groep 7 inschrijven voor het examen dankzij financiële steun van een Rotterdamse businessclub en de gemeente.

Normaal gesproken organiseren scholen het verkeersexamen zelf, in samenwerking met ouders en politie. Maar steeds meer basisscholen zien er van af omdat het organiseren teveel rompslomp meebrengt.
Veel kinderen gaan echter op de fiets naar de middelbare school. Een hele overgang, vooral omdat kinderen steeds minder zelf naar de basisschool fietsen of lopen. Het doen van het Praktisch Verkeersexamen kan kinderen helpen om veiliger naar de middelbare school te fietsen.

In 2017 en 2018 maken Rotterdammers 4 Rotterdammers (R4R) en de gemeente Rotterdam mogelijk dat alle leerlingen uit groep 7 van de 200 basisscholen in Rotterdam aan het verkeersexamen deelnemen. Vorig jaar konden de eerste scholen al van dit aanbod gebruik maken.

Dit jaar wordt het examen in mei en juni afgenomen. Scholen hoeven zelf niets te organiseren. Hun leerlingen fietsen een route door de eigen woon- en schoolomgeving. Deze route wordt van tevoren bekend gemaakt, zodat ze het al kunnen oefenen. Langs de route – er komen 16 routes in heel Rotterdam – staan mensen die beoordelen of de kinderen op de juiste manier handelen.

De fietsen worden op de dag van het examen gekeurd. Van tevoren wordt bekend gemaakt aan welke eisen ze moeten voldoen. Op deze manier hebben de ouders de tijd om de fiets van hun kind in orde te maken. Ook wordt op de dag van het examen gekeken of de kinderen voldoende fietsvaardig zijn.

De praktische uitvoering is in handen van Halo Jobbing, een bemiddelingsbureau voor sportstudenten, die ook het verkeersexamen in Den Haag organiseert. Veilig Verkeer Nederland blijft verantwoordelijk voor het organiseren van het theoretisch examen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.