App beantwoordt oproep als je achter het stuur zit

Eén derde van de Nederlandse verkeersdeelnemers gebruikt zijn smartphone weleens niet-handsfree, aldus een eigen onderzoek van Samsung. Reden voor het bedrijf om een app uit te brengen die automobilisten en fietsers helpt hun aandacht op de weg te houden. De In-Traffic Reply App verstuurt automatisch reacties bij oproepen en berichten in het verkeer.

Via de activiteitensensor of gps weet de smartphone of iemand op de fiets of in de auto zit. Onderweg schakelt de app in, zodat automobilisten en fietsers automatisch reacties versturen bij inkomende oproepen of berichten. Ze kunnen daarbij kiezen voor een standaardreactie ‘ik zit in het verkeer, dus ik kan op dit moment niet antwoorden’, een grappige reactie met animatie of een eigen reactie.

Nog wat cijfers uit het Samsung onderzoek: Vooral appen in het verkeer is populair (31%). Bijna een kwart van de automobilisten (23,6%) en ruim een derde van de fietsers (34,4%) belt weleens niet-handsfree onderweg, terwijl sociale media weleens worden bekeken door 13,6% van de automobilisten en 13,4% van de fietsers.

Sociale druk is de hoofdreden om in het verkeer de smartphone te pakken. 39,2% van de automobilisten en fietsers voelt druk om te laten weten waar zij zijn of hoe laat zij ergens aankomen. 29,9% voelt zich verplicht oproepen en berichten direct te beantwoorden.

Verreweg de meeste contactmomenten onderweg zijn privé. Twee op de drie Nederlanders die hun smartphone onderweg gebruiken doet dat om hun partner (66,8%) iets te laten weten, gevolgd door gezinsleden (42%) en vrienden en kennissen (39,5%). Eén op de zes geeft aan ongeveer evenveel privé als zakelijk te bellen of te appen in het verkeer.

De app is overigens pas in mei beschikbaar in de appstore. Wie de app eerder wil testen kan hier alvast terecht.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.