Ouderen krijgen meer aandacht van V&W

Het meerjarenprogramma Blijf Veilig Mobiel (BVM) van de ANBO begint vruchten af te werpen, zo stelt minister Eurlings in een brief aan de Kamer. Doel van het door V&W gesubsidieerde programma is het verbeteren van de verkeersveiligheid voor senioren. Het programma zal worden uitgevoerd in de periode van 2009 t/m 2012. De verzekeraars hebben echter laten weten dat ze geen rol willen spelen ten aanzien van de veiligheid van ouderen.

Een van de activiteiten is een Scootmobielcursus. VVN ontwikkelt daartoe op dit moment een handleiding zodat de uniformiteit en kwaliteit van de eigen cursussen worden gewaarborgd.
Eurlings raadt gemeenten aan om iedere nieuwe gebruiker van een scootmobiel een cursus te geven en dit eventueel verplicht te stellen.
Ten aanzien van individuele voorlichting aan ouderen ziet Eurling vooral een rol weggelegd voor eerstelijns organisaties zoals gezondheidscentra en ergotherapeuten.
Verder zijn er inmiddels meer dan 50 Consultatiebureaus voor ouderen verspreid over Nederland. Die zijn vooral gericht op de mogelijkheden van mensen, onder meer op het behouden de mobiliteit.
Tenslotte heeft V&W contact gehad met het Verbond van Verzekeraars om te informeren wat zij kunnen doen ter bevordering van de veiligheid van ouderen in het verkeer. ‘Het Verbond heeft mij daarbij laten weten dat verzekeraars vanuit het oogpunt van rendement en kosteneffectiviteit geen taak voor zichzelf zien op het gebied van het bevorderen van de veiligheid van ouderen in het verkeer.’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.