Respect voor rouwstoet in praktijk niet altijd waargemaakt

Acht van de tien weggebruikers zeggen dat ze een rouwstoet voorrang verlenen. Maar doen ze dat ook in de praktijk?

Uitvaartverzekeraar Nuvema vroeg weggebrikers in hoe ze zich gedragen bij de nadering van een rouwstoet cq. een lijkwagen. 78 procent van het verkeer geeft de rouwstoet voorrang ongeacht de regels. Die regel zijn overigens opvallend genoeg redelijk bekend. Zo weet ruim de helft dat volgauto’s in een rouwstoet speciale vlaggen bevestigd moeten hebben. Daarentegen denkt twee derde ten onrechte dat een rouwstoet binnen de bebouwde kom altijd voorrang heeft. Een kwart denkt zelfs dat de rouwstoet een rood verkeerslicht mag negeren. De verkeerswet van 2010 staat dat echter niet toe vanwege de verkeersveiligheid.

Om te achterhalen of het onderzoek de juiste afspiegeling is van wat er feitelijk op de weg gebeurt, heeft Nuvema bij wijze van steekproef een rouwstoet op beeld vastgelegd. Tijdens de twee uur durende rit kreeg de stoet sporadisch voorrang. Ook schoten mensen zonder voorrang nog snel voor de stoet langs of glipten er zelfs tussendoor.

Het is spijtig om te constateren dat het respect dat mensen zeggen te hebben voor een rouwstoet niet wordt waargemaakt,’ aldus Emile de Jong van Nuvema. Zeker vanuit het perspectief van de nabestaanden komt de realiteit onderweg keihard binnen. We hopen met deze beelden dan ook de ogen van weggebruikers te openen. Het respect dat ze blijkbaar wel willen uiten komt nu niet over.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.